ПОРЯДОК НА ДОРОГАХ. Безпека дорожнього руху під час перевезення пасажирів автомобільним транспортом — давній і постійний головний біль Державтоінспекції. Вже хоча б тому, що більшість аварій на дорогах за участю автобусів чи маршрутних таксі вирізняються великою кількістю постраждалих. Аби тримати всіх причетних до організації пасажирських перевезень, що називається, в тонусі, ДАІ намагається частіше проводити комплексні профілактичні заходи, в ході яких контроль за перевізниками зростає проти звичайного в рази.

 «Запаска» є? Фото Володимира ЗАЇКИ 

Відповідно зростає й число виявлених порушень. Лише протягом недавнього загальнодержавного місячника безпеки дорожнього руху «Автобус-2012» столична Державтоінспекція виявила майже три тисячі порушень правил руху тими, хто взявся перевозити людей. Серед них — перевищення встановленої швидкості руху, порушення правил зупинки та стоянки під час висадки і посадки пасажирів, відхилення від зазначеного маршруту, перевезення автобусами пасажирів понад норму тощо. І вже ні в які ворота не лізе те, що у 18 водіїв на маршрутах було зафіксовано стан алкогольного сп’яніння.

Враховуючи важливість цієї проблеми, особливо з настанням осінньо-зимового періоду, у Києві, як і по всій державі, з початку жовтня проводиться комплексне профілактичне відпрацювання пасажирського автотранспорту. На першому етапі працівники ДАІ провели у трудових колективах перевізників різні бесіди, методичні семінари та інші заходи, аби вкотре привернути увагу водіїв і технічного персоналу до проблем безпечного перевезення пасажирів, а також ще раз нагадати про відповідальність за порушення ПДР. Але самою профілактикою не обходиться: нині основні зусилля інспекторів спрямовані на виявлення грубих порушень Правил дорожнього руху водіями пасажирського автотранспорту під час перевезення людей. Окрім того, проводяться позапланові перевірки автогосподарств, зокрема й для контролю за організацією передрейсових медичних оглядів, технічним станом транспортних засобів, забезпеченням режиму праці водіїв тощо.

— Ці заходи повинні допомогти навести лад на автошляхах міста, — каже начальник відділу ДАІ Святошинського РУ ГУ МВС України в Києві Богдан Мосейчук. — Перед нами стоїть серйозне завдання: забезпечити киянам і гостям столиці комфортне та безпечне користування послугами перевізників. Неприпустимо, коли через недисциплінованість чи необачність водіїв у дорожньо-транспортних пригодах травмуються а то й гинуть люди.