БОРГИ. Якщо у споживача є борг за воду, то його відключать не лише від водопостачання, а й від електрики. І навпаки. Таке рішення ухвалили представники керівництва ТОВ «Луганськвода» і ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання». Нині проводять звірку баз даних та технічну підготовку.

Міра — непопулярна, але, як кажуть представники монополістів, вимушена. НКРЕ України через борги «водників» вилучило зі структури тарифів ТОВ «ЛЕО» кошти на суму 41 млн грн, які призначалися для виконання інвестиційної програми. Такі санкції стали наслідком того, що величезний борг ТОВ «Луганськвода» перед енергетиками не дає змоги ТОВ «ЛЕО» в повному обсязі розраховуватися з ДП «Енергоринок».

«Тільки-но ми приступали до відключень об’єктів ТОВ «Луганськвода», відразу ж з’являлися приписи прокурора про відновлення електропостачання водникам. Але ж ці приписи не є платіжним засобом, ними генерація не розрахується з усіма учасниками ринку електроенергетики: шахтарями, нафтовиками, газовиками», — каже генеральний директор ТОВ «ЛЕО» Олексій Беспалов.

Сума боргу водників перед енергетиками, за словами начальника Головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Олександра Голуба, зараз становить близько 380 млн грн.

Але й підприємство «Луганськвода» ледь «тримається на плаву» через дисбаланс між тарифами на воду та витратами на її видобуток і подачу. Для населення ці тарифи зависокі, для «водників» — недостатні. Тарифи на воду не компенсують витрати на її видобуток, подачу та продаж.

У підсумку, надії представників обох підприємств пов’язані з намірами глави облдержадміністрації порушити це питання перед урядом України. Виходом із ситуації, на думку Володимира Пристюка, могла б стати компенсація тарифної різниці з держбюджету. На сьогодні гроші в держскарбниці закладені, але не визначений порядок їхнього використання. Тому керівництво облдержадміністрації тісно співпрацює з профільним міністерством, аби прискорити розв’язання проблеми.