СПОКУСА

Зі свята можна буде поїхати на виграному авто

Скуштувати на смак сукню, мобільний телефон, помандрувати шоколадним містечком, запустити рухоме солодке «чортове колесо», приборкати гігантського 200-кілограмового царя звірів  — усе це можна буде здійснити на Святі шоколаду у Львові, яке стартувало 14 лютого, у День закоханих.

Уже вшосте Львів підтверджує імідж солодкої столиці. Хоч, як кажуть організатори цього найсмачнішого свята, непросто здивувати львівських гурманів та гостей, які звикли і в інші дні бачити на прилавках крамниць та у меню кондитерських і кав’ярень чималий асортимент вишуканих солодощів. Тож фестиваль — добрий стимул і нагода для кондитерів позмагатись у майстерності й оригінальності. Дотепер львівським майстрам це вдавалося. Торік, наприклад, продали близько трьох тонн (!) чистого шоколаду та сотні кілограмів фруктів, «скупаних» у шоколадній поливі. Зрозуміло, жоден відвідувач зі свята без солодощів не пішов і на ексклюзивні ласощі грошей не шкодував. А солодкої спокуси — море! На всіх трьох поверхах Палацу мистецтв заледве розмістили майстрів шоколадної справи. Серед такого розмаїття й розгубитись неважко!

Торік найпопулярнішими були кошики з букетиками солодких квітів —  вишуканий подарунок у День закоханих. А чим цього року здивують імениті шоколатьє львів’ян і гостей міста?

— Сюрпризів на цьогорічному святі не бракуватиме, — розповів організатор VI Національного свята шоколаду Андрій Сидор. — Прелюдією свята стане ярмарок Валентина, на якому відвідувачам запропонують найширший асортимент тематичних солодощів — шоколадні серця, цукерки ручної роботи, солоденькі амури, квіти з цукерок, романтичні фігурки. Солодкими скульптурами подивують  відомі шоколатьє Валентин Штефаньо та Едуард Лебедєв. Чекаємо й італійських майстрів-кондитерів. Отож гості зможуть помилуватися досконалістю мініатюрних львівських архітектурних пам’яток, з яких майстри збудують шоколадне містечко, де буде все, наче у справжньому місті: ратуша, храми, курсуватиме поїзд, а для дітей — двометрове рухоме шоколадне «чортове колесо».

А головною атракцією, за словами Андрія Сидора, стане створення  величезного 200-кілограмового лева. Створюватимуть двометрового красеня у дні свята, а спостерігати за цим процесом зможуть усі охочі. Довершать образ львівські художники, які розмалюють шоколадного царя звірів кольоровою солодкою глазур’ю.

Організатори запрошують гостей спробувати себе у ролі майстрів з виготовлення ласощів, створення скульптур: не вдається змайструвати одразу — жодних проблем, заспокоюють майстри, шоколад не пропаде. Відбудуться майстер-класи з виготовлення шоколадних десертів та показ колекцій одягу від молодих львівських дизайнерів ChocoFashion: сукні можна буде не лише оцінити, а й скуштувати на смак — окремі елементи оздоблення майстрині виготовлять із шоколаду. Відбудеться і популярний серед львівських господинь чемпіонат кондитерів-аматорів «Домашній кондитер».

А ще на святі шоколаду можна буде обвінчатися: організатори запрошують на «Шоколадне вінчання». Та головна інтрига попереду: на власника щасливого вхідного квитка чекає неймовірний виграш у лотерею — автомобіль. Не шоколадний, а справжнісінький!