СТИХІЯ. Урагани - одна із найбільш руйнівних сил природи. Але екологи працюють над тим, щоб приборкати цю грізну стихію.

Вчені припускають використовувати для цих цілей засів хмар - це дозволить знизити температуру води на поверхні морів, де формуються урагани. Як показують розрахунки, це повинно зменшити інтенсивність урагану на цілу категорію.

Відомо, що урагани черпають міць від тепла води. Якщо збільшити кількість світла, яке відбивають хмари, стихія не отримає достатньо енергії. Замість того щоб впливати безпосередньо на грозові хмари або самі урагани, вчені планують використовувати потенціал шарувато-купчастих хмар, які охоплюють близько чверті площі над світовим океаном. Технічно це можливо за допомогою літаків-безпілотників. Їм належить важлива місія - розпорошувати мікрочастинки звичайної морської води. Цей метод названий освітленням морських хмар. Чим більше крапель виявиться в хмарах, тим більше світла вони зможуть відбити. Розрахунки показують, що середня температура води при цьому знизиться на кілька градусів, і енергії для формування урагану виявиться недостатньо.

Здавалося б, рішення вчених не несе в собі нічого нового - дещо інші методи засіву хмар вже давно використовуються в світі - наприклад, це розгін грозових хмар під час першотравневих свят в Москві, або, скажімо, під час Олімпіади 2008 року в Пекіні. Але ті способи впливати на погоду явно застаріли і досить дорогі. Прийшов час залучити досягнення сучасної науки і техніки. До того ж, за останні три десятиліття інтенсивність ураганів у Північній Атлантиці, Індійському і Тихому океанах надзвичайно зросла, що, знову ж таки, вимагає розробки нових способів боротьби з ними.

Тим не менш, у цієї ідеї є один суттєвий недолік - вплив MCB на кількість опадів в сусідніх регіонах. Наприклад, це може призвести до значного їх скорочення в басейні Амазонки і в інших місцях. Але вчені стверджують, що цей метод не буде використовуватися широко до тих пір, поки не вдасться підтвердити, що він не має серйозних наслідків для природи.

Вища освіта