УСПІШНИЙ ЗАПУСК

Іран поволі наближається до пілотованої космонавтики

Днями країна зробила черговий крок у сфері підкорення космосу, кульмінацією якого має стати відправка співвітчизника на Місяць: у рамках підготовки до польоту першого астронавта, запланованого орієнтовно на 2021 рік, іранці спорядили на орбіту біокапсулу з мавпою. Запуск було здійснено на честь 34-річчя ісламської революції. 

У повідомленні місцевого телеканалу, зокрема, зазначається, що ракета-носій вивела біокапсулу з твариною на висоту понад 120 кілометрів, а потім апарат благополучно повернувся на Землю, посадка була м’якою, і мавпочка після приземлення почувається нормально. 

Ця мавпочка вже стала героєм. Фото з сайту presstv.ir

Повідомляється також, що для запуску використовували ракету «Кавошгар-5». Однак звідки  він був проведений  і де приземлився апарат, невідомо.

Раніше глава Іранського космічного агентства Хамід Фазелі заявляв, що Іран запустить мавпу в космос на початку лютого. Однак, аби надати операції  більшої секретності, її здійснили на кілька днів раніше. У 2010 році в Ірані було проведено запуск супутника, який містив капсулу з черепахою, щуром і хробаками. У 2011 році зроблений невдалий запуск супутника з мавпою на борту, ракета не вийшла на орбіту.

У такій біокапсулі хоч на Місяць! Фото з сайту rediff.com

Водночас західні країни висловлюють стурбованість запусками іранських космічних ракет, вважаючи, що Тегеран одночасно проводить випробування балістичних ракет-носіїв дальнього радіуса дії, здатних доставляти боєголовку до цілі в Європі.

До речі.Собаки Білка та Стрілка стали першими живими істотами, які благополучно повернулися на Землю після орбітального польоту 19 серпня 1958 року (28 травня 1959 року — короткочасний суборбітальний космічний політ здійснили шимпанзе Ейбл і Бейкер, відправлені з мису Канаверал у США).

За кілька місяців потому у Стрілки народилося шестеро здорових цуценят. Одного з них попросив особисто Микита Хрущов. Він відправив його в подарунок Каролін Кеннеді, дочці президента США Джона Кеннеді.

А «Супутник-5», на якому літали Білка і Стрілка, став прототипом першого пілотованого космічного корабля «Восток», на якому 12 квітня 1961 року в космос злітав Юрій Гагарін, котрому належить і знаменита фраза, яка насправді звучала «Ну, поїхали!»