Фахівці з Університету Вашингтона виявили, що присутність меду в раціоні харчування сприяє зниженню розміру артеріальних бляшок на 30%. Цей ефект, з’ясували дослідники, забезпечується дією натурального цукру в складі меду. Його здатність знижувати розмір бляшок продемонстрували експерименти з лабораторними мишами.
«Відомий під назвою трегалоз цей цукор здатний запобігати інфарктам, він активує білок, який змушує імунні клітини видаляти з артерій клейкі бляшки», — повідомили дослідники про ефект меду.
Скупчення таких бляшок в артеріях людини призводить до розвитку атеросклерозу — патологічного процесу, пов’язаного зі зниженням еластичності судинної тканини, головного чинника артеріальної гіпертензії, інсультів і інфарктів. Під час експериментів з тваринами, що мали симптоми атеросклерозу, у мишей, які отримували трегалозу, розмір бляшок зменшився, чого не відбулося з гризунами, які не отримували цей різновид цукру.
За словами вчених, крім меду джерелом трегалозу є гриби і креветки.