СІЛЬСЬКА МЕДИЦИНА 

В селі Явкине відкрили нову сімейну амбулаторію 

У селі Явкине Баштанського району Миколаївської області — радість. Ще у вересні 2011 року на зборах громади жителі визначили п’ять пріоритетних проблем села, розробили та затвердили план розвитку. Одним із шляхів досягнення максимального соціального ефекту стало розв’язання проблем Явкинської амбулаторії. На той час вона була розташована в орендованому приміщенні, якому вже понад 50 років. А найближча до села лікарня за 24 кілометри. 

Спільними зусиллями влади та громади було прийнято рішення перевести амбулаторію у просторе, але тоді занедбане приміщення колишньої контори. За допомоги Миколаївського обласного та Баштанського районного ресурсних центрів громад розроблено проектно-кошторисну документацію для ремонту та реконструкції. 30 листопада 2011 року на засіданні проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» з розгляду мікропроектних заявок громад цей проект вартістю понад 186 тисяч гривень було затверджено. На ремонт та реконструкцію спрямовано 10 400 гривень громади, 96 тисяч гривень з районного бюджету та близько 80 тисяч гривень — кошти проекту. Участь у ремонті брали всі жителі села.

Нарешті в урочистих умовах нову сімейну амбулаторію відкрито. Жителів привітали представники районної та обласної ради, депутати різних рівнів та міжнародний менеджер проекту, доктор Джейсінгх Сах. Гості передали медичним працівникам подарунки, необхідні для якісного надання медичної допомоги, — медичне обладнання, інвентар, оргтехніку тощо. Начальник обласного управління охорони здоров’я Світлана Хотіна зазначила, що найближчим часом амбулаторія отримає новий автотранспорт. Також буде вирішено питання із забезпеченням медиків житлом. Символічний ключ від амбулаторії з рук Джейсінгха Саха прийняла завідувач амбулаторії Тетяна Василевич, яка працює тут уже 25 років.