Так, однією із найпоширеніших причин підвищеного тиску є неправильний підхід до його вимірювання. За словами медиків, для отримання більш точних даних людина повинна деякий час посидіти в спокійному стані. Також перед вимірюванням тиску не можна пити напої, що містять кофеїн, і курити. 

Ліки, що відпускаються без рецепта: звичайні знеболюючі препарати, такі як напроксен і ібупрофен, можуть підвищувати кров'яний тиск. Наркотичні препарати з меншою ймовірністю підвищують кров'яний тиск. Люди з проблемами серця повинні обмежувати або уникати їх, особливо якщо вони не контролюють кров'яний тиск.

Алкоголь і кофеїн: надлишок будь-якого з них може підвищити кров'яний тиск. Медики радять обмежити вживання кави трьома чашками в день, а тим, у кого високий тиск, необхідно відмовитися від кави загалом.

Трави і харчові добавки: натуральні харчові добавки не обов'язково безпечні. Деякі з них можуть підвищувати кров'яний тиск. Інші продукти, взаємодіючи з ліками, і через це виходить негативний ефект. Будь-яка людина, що приймає антидепресанти, такі як інгібітори моноаміноксидази (MAOI), повинен уникати вживання сирів, ковбасних виробів, соєвих продуктів та інших, що містять тирамін.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»