БЮДЖЕТ-2013

Прем’єр наголошує, що завдання державного кошторису полягає у забезпеченні розвитку країни в умовах рецесії світових ринків  

Державний бюджет на 2013 рік покликаний зокрема зберегти й зміцнити позитивні тенденції розвитку економіки у попередніх роках. Про це заявив Микола Азаров, коментуючи ухвалення Верховною Радою головного фінансового документа країни на наступний рік: «Головне — зберегти всі ті позитивні тенденції, які у нас з’явилися, закріпити їх і нарощувати».

За його словами, Верховна Рада шостого скликання виконала своє головне завдання цього року, ухваливши держбюджет на наступний рік. «Це означає, що зараз в усіх областях, містах і районах проходитимуть сесії обласних, міських та районних рад, на яких затверджуватимуть місцеві бюджети. Це дасть нам змогу до Нового року сформувати всі місцеві бюджети», — наголосив Микола Азаров.

Він підкреслив, що держбюджет-2013 є антикризовим, і головне його завдання полягає у забезпеченні розвитку економіки в умовах світової фінансово-економічної кризи. Саме з огляду на вкрай складні умови для розвитку економіки і створено бюджет на наступний рік, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.  

Прем’єр-міністр додав, що держбюджет передбачає збільшення пенсій і заробітних плат. Так, прожитковий мінімум, мінімальна зарплата, мінімальна пенсія, оклад першого тарифного розряду та інші соціальні параметри зростають практично вдвічі порівняно з 2009 роком. «Це результат того стабільного розвитку економіки, який ми мали за останні два з половиною роки», — підсумував глава уряду.

За його словами, до держбюджету на соціальні потреби закладено реалістичні показники, і якщо економіка зростатиме, то відповідно збільшуватимуться і видатки на соціальні виплати.

Так, Микола Азаров навів приклад, що в середньому за рік платня лікаря-хірурга збільшиться на 370 грн на місяць і перевищить 4200 грн; середня ж пенсія зросте на 100 грн на місяць. «Хтось скаже, що це мало, що цього недостатньо. Я можу сказати тільки одне: це все, що зараз може забезпечити наша економіка, а тому найголовніше завдання уряду полягає в тому, щоб розвиток економіки гарантував кращі можливості», — сказав Прем’єр-міністр.

За результатами першого кварталу 2013 року уряд може переглянути держбюджет — таку норму закладено в закон. За словами Прем’єра, деякі міністерства і відомства, плануючи бюджет, були надміру обережними і дещо занизили показники.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»