ВІДЧУДЖЕННЯ ВЛАСНОСТІ. Мільйони американців знаходяться під загрозою втрати житла через несплату боргів за іпотечними кредитами.

Про це заявив Деніел Лайх, керівник групи експертів Міжнародного валютного фонду, яка готувала аналітичну доповідь про перспективи світової економіки.

«Майже 2,5 мільйони власників квартир і будинків у США вже втратили свою власність. Ще у 1,5 мільйона випадків громадяни (систематично) затримують платежі. Відповідно, вони також знаходяться під загрозою втрати житла», - відзначив він.

За його словами, «це жахливі цифри, і для вирішення питання необхідно щось робити».

Експерт не дав відповіді на питання про те, які саме дії необхідно робити. Проте в самій доповіді, підготовленій напередодні запланованої на наступний тиждень у Вашингтоні сесії Всесвітнього Банку і МВФ, наголошується на недостатності заходів у цьому напрямку з боку адміністрації президента Барака Обами.

Зокрема, підкреслюється, що прийнята урядом програма щодо забезпечення доступності житла недостатньо стимулює кредиторів і занадто складна.

Експерти МВФ також звернули увагу на те, що в рамках даного плану вдалося досі зробити більш доступними лише менше одному мільйону кредитів з іпотеки. Спочатку ж адміністрація США мала намір таким чином допомогти чотирьом мільйонам домовласників, які опинилися у важкій ситуації.

З кінця 2006 року майже вісім мільйонів американців виявилися нездатні виплачувати іпотечні кредити і у зв'язку з цим зіткнулися з загрозою відчуження власності.

ICTV