ЄВРОПЕЙСЬКИЙ КОНТРОЛЬ. Місія спостерігачів ОБСЄ особливо уважно стежитиме за ситуацією з мас-медіа в Україні. Для оцінки інформаційного простору України місія має спеціального експерта. Крім того, голова місії твердить, що у своєму звіті організація врахує позицію ПАРЄ, а також Європарламенту. Ближче до дати початку виборів до України планують приїхати 15 депутатів Європарламенту спостерігати за виборами і вони долучаться до місії ОБСЄ.

Одрі Гловер, голова місії ОБСЄ: «Ми спостерігаємо за всім виборчим процесом – реєстрацією кандидатів і виборців, за всією кампанією, уважно стежимо за медіа, ми також слідкуємо за скаргами, які можуть з’являтися, а в день виборів ми, звичайно ж, спостерігаємо за підрахунком голосів».

Місія нараховуватиме 110 експертів, які впродовж кількох наступних тижнів вже розпочнуть свою роботу. Ближче до початку виборів приїде ще 600 спостерігачів, які більше оцінюватимуть ситуацію в регіонах. Ігор Попов, який неодноразово був спостерігачем від ОБСЄ, каже, що місія може бути запобіжником маніпуляцій або фальсифікацій на виборах.

Ігор Попов, екс-голова «Комітету виборців України»: «Для політики та для споживача всередині України найбільш важливою мабуть є оперативна оцінка, яка оголошується в понеділок зранку після виборів. І саме там дуже дипломатичною мовою говориться чи зробила Україна крок вперед у порівнянні з минулими виборами, чи вона зробила крок назад, чи вона тупцює на місці. І цей сигнал буде дуже важливим для всього світового співтовариства, для дипломатів, для керівників інших держав».

Місія від ОБСЄ – одна з найбільших організацій спостерігачів в Україні. Загалом, на парламентських виборах очікується понад три тисячі міжнародних спостерігачів.

Copyright © 2012 euronews