ДОРОГА ДО СВІТЛА. Львівщина лідирує за кількістю сакральних споруд у системі пенітенціарної служби. Днями в Дрогобицькій колонії №40, де богослужіння правлять кілька конфесій, освятили храм на честь Сорока Севастійських мучеників та заклали символічний камінь майбутнього храму автокефальної церкви.

Працівники закладів системи управління виконання покарань  кажуть, що  храм у в’язниці потрібен не менше, ніж  на свободі. Бо для тих, хто опиняється за гратами і залишається сам на сам зі своїми проблемами, храм стає місцем розради, каяття, а відтак і духовного зцілення багатьох зранених душ. Саме потребою мати облаштований за всіма канонами храм духовності й керувалася православна громада в’язниці, яка звернулася до адміністрації з проханням відремонтувати  існуючу капличку та переобладнати її у храм. Дозволили, бо спорудження такого об’єкта — не просто нагода зайняти в’язнів доброю справою, а й позитивний виховний момент.

Понад півтора року тривав ремонт, який виконували самі засуджені, а вже з осені тут почалися богослужіння. Іконостас, Царські врата і обрядові церковні атрибути  теж виготовили тутешні умільці. Коштами та будівельними матеріалами допомагали парафіяни Львівщини та сусіднього  Закарпаття. Освятив храм та звершив першу літургію керуючий Львівською єпархією єпископ Львівський і Галицький Філарет. Богослужіння тут відправлятимуть у вихідні та на релігійні свята, але коли  буде потреба, о. Роман (Кононенко), якому Владика Августин визначив  пасторське служіння у тюремному храмі, зустрічатиметься з в’язнями і впродовж тижня — у словах розради, підтримки нікому не відмовлять.

Отже, у церкві, як і в будь - якому іншому храмі, сповнятимуть усі обряди. Можливо, навіть вінчання, як, приміром, у недавно відкритій церкві виправного закладу № 30. Загалом Львівщина, за словами начальника управління ДПСУ у Львівській області Михайла  Дзюдзя, лідирує серед установ пенітенціарної служби за кількістю храмів і капличок.