АКЦЕНТ

Прем’єр укотре наголошує на необхідності об’єднання всіх політичних сил задля стабільності в державі

Глава уряду Микола Азаров зустрівся з делегацією Європейського Союзу на чолі з екс-президентом Республіки Польща Алєксандром Кваснєвським та екс-президентом Європейського парламенту Петом Коксом, а також послом ЄС в Україні Яном Томбінські.

Прем’єр-міністр поінформував про внутрішньополітичну ситуацію в нашій країні та поділився із представниками ЄС своїми оцінками про хід виборчого процесу. «Ми зробили все для того, щоб ці вибори були добре організованими. І зараз можна стверджувати, що вони справді такими були. Вибори пройшли без жодного інциденту», — висловив своє бачення Микола Азаров.

За його словами, спокійне та організоване волевиявлення давало підстави очікувати досить швидкого підрахунку голосів, але опозиція розгорнула інший сценарій. «Ми зіткнулися з відвертим силовим тиском опозиціонерів у цілому ряді округів. Як можна розцінювати те, що представники опозиції захоплюють приміщення, де засідають виборчі комісії? Або коли представники деяких політичних сил починають погрожувати членам виборчих комісій? В одному окрузі Миколаївської області виборчі документи протягом доби перебували в руках народного депутата від опозиції. Де гарантії, що вони не виправлені?» — зазначив Прем’єр. Водночас він зауважив, що, згідно з українським законодавством, на встановлення та оголошення офіційних результатів виборів Центральній виборчій комісії відведено 15 діб. Цей термін ще не минув, тож говорити про затягування підрахунку апріорі не можна. За словами глави уряду, проблема зі встановленням результатів у п’яти округах повинна бути обов’язково врегульована згідно із законом, аж до проведення перевиборів на цих округах. «Для нас не принципово, хто там переможе. Принципово, щоб рішення та результати були законними», — цитує  слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

При цьому глава уряду заявив, що влада готова до співпраці. «Після виборів я запропонував програму співпраці всім політичним силам», — наголосив Микола Азаров. Проте, за його словами, поки що, на жаль, крім ультиматумів, від опозиції нічого не було. Глава уряду підкреслив, що мова ультиматумів є неприпустимою.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»