МОВНІ ІНВЕСТИЦІЇ. Росія готова інвестувати гроші у розвиток освіти в Україні, і бюджет на це необмежений. Практично до цього питання планується підійти у середині вересня, коли в Україні розпочнуться дні російської освіти.

Про це повідомив російський посол в Україні під час зустрічі з українськими освітянами. На думку Міхаїла Зурабова, Україна та Росія мають максимально використати потенціал нового мовного закону і розвивати тісну співпрацю.

Михайло Зурабов, посол Росії в Україні:

«Хочу з усією відповідальністю сказати вам про те, що в Росії усвідомлюють стан освіти в Україні, розуміють ті виклики, з якими найближчим часом в окремих регіонах України в освітньому процесі доведеться зіткнутися. І це не буде пасивна позиція».

За словами представників міністерства освіти, статистика останніх років свідчить про динамічне зростання зацікавлення батьків у навчанні їхніх дітей російською. Тому, враховуючи це, міністерство запланувало більшу кількість підручників російською мовою для українських шкіл.

Борис Жебровський, заступник міністра освіти, науки і спорту:

«Усі школи в Україні – українські, є лише різні мови навчання».

Українські філологи ж твердять, що закон може негативно вплинути на розвиток української мови, але передусім він обмежить школярів.

Василь Ожоган, віце-президент, «Києво-Могилянська академія»:

«Обмежить права насамперед тих, хто буде вивчати лише на регіональному рівні, для прикладу, російську мову або, скажімо, не лише російську, а гагаузьку мову чи мову іншої меншини, то зрозуміло, що такі діти не зможуть в майбутньому конкурувати з тими, де буде навчання державною мовою, зокрема українською».

Copyright © 2012 euronews