ЗДОРОВ’Я. На Чернігівщині під час 41 тижня поточного року на грип та ГРВІ захворіло 4096 особи, з них 2632 – діти. Про це УНН повідомили у прес-службі СЕС в Чернігівській області.

По місту Чернігову захворіло 1837 осіб, з них діти – 1133. Епідемічна ситуація щодо захворюваності на грип та ГРВІ як в Україні, так і в області характерна середньорічному рівню для відповідної пори року. Комплекс заходів по профілактиці грипу та ГРВІ серед мешканців області проводиться.

Ситуація знаходиться під контролем фахівців санепідслужби.

Нагадаємо, загалом в Україні за вищевказаний період на грип захворіло більше 150 тисяч осіб. 18 млн українців входять до груп ризику захворювання на грип. За даними ВООЗ, найкращим методом захисту є вакцинація.

Відповідно до Наказу МОЗ від 16.09.2011№595, щеплення рекомендовані військовослужбовцям, будівельникам, працівникам Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ, медичним працівникам, а також особам, які доглядають хворих на грип удома, дітям з шестимісячного віку; особам похилого віку після 60 років, трудовим колективам підприємств, установ, організацій; жінкам, які, ймовірно, будуть перебувати у вагітності під час епідемії грипу, а також вагітним.

На території України дозволені до використання чотири вакцини: ВАКСІГРИП (виробництва Санофі Пастер С.А., Франція), Інтанза*15/Інтанза*9 (виробництва Санофі Пастер С.А., Франція), а також ФЛЮАРИКС™ (виробництва GlaxoSmithKline Biologicals Branch of SmithKline Beecham Pharma GmbH & Co.KG, Німеччина) та ІНФЛУВАК® (виробництва Abbott Biologicals B.V., Нідерланди).

Нагадаємо, в Україні очікується спалахи грипу A/Каліфорнія/7/2009 (H1N1), A/Вікторія/361/2011 (H3N2), B/Вісконсін/1/2010.