ПОРЯДОК

В АМКУ проти того, аби луганські монополісти відключали боржників одночасно від води та електрики

Представники двох монополістів — товариств з обмеженою відповідальністю «Луганськвода» та «Луганське енергетичне об’єднання» — оголосили про готовність спільними зусиллями боротися з боржниками за їхні послуги: відключати споживачів разом від електроенергії та води. І от уже щодо майже двохсот луганчан були зібрані відомості про їхні борги. Людей, мабуть, очікувала картина, яку побачив Ходжа Насреддін біля відвідного арика селища Чорак — там був улаштований великий дерев’яний лоток із віконницею, що замикає воду. І звернувшись думками до нещасних чоракців, про себе промовив борець із вельможами: «Ставень сліз». Із серпня луганські монополісти обіцяли тутешнім «чоракцям» влаштувати саме таку штучну спрагу.

Але несподівано пролунала заява голови Луганського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету  Сергія Захарова. «Вважаю неправомірними заплановані дії двох природних монополістів — «Луганськводи» та «Луганського енергетичного об’єднання» щодо спільного відключення боржників», — заявив на прес-конференції Сергій Захаров. За його словами, якщо «ЛЕО» і має можливість відключити боржника від електрики через 30 днів після повідомлення, то відключення води за несплату законодавством не передбачено. «Тому те, що вони намагалися  розмахувати шашкою  й оголошувати про акції зі спільного відключення боржників, — неправомірні дії», — підсумував Сергій Захаров.

Власне, рішення про спільні дії в боротьбі з боржниками керівники двох природних монополістів ухвалили в ході переговорів 22 травня після того, як енергетики відключили об’єкти водників від електропостачання за борги. І цю домовленість цілком можна було б охрестити актом відчаю — монополісти ніяк не могли прийти до консенсусу з боргами один перед  одним. І тоді згадали про населення, яке завжди винне всім. От тільки закон виявився не на боці «хранителів озер» та «орендарів ариків». «Роботі цих монополістів щодо відповідності їхніх дій конкурентному законодавству ми будемо й надалі приділяти особливу увагу», — запевнив голова територіального відділення АМКУ Луганщини.