СУЧАСНО. На Дніпропетровщині працює «Обласна електронна школа», розроблена групою науковців Дніпропетровського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Така сучасна форма інтерактивного навчання надає рівні можливості учням, незалежно від місць їхнього проживання, а педагоги можуть проводити дистанційні курси, готувати дітей навіть з віддалених сіл до олімпіад чи конкурсів.

«Обласна електронна школа» — сучасна інтерактивна форма навчання дітей, яка за допомогою Інтернету дає змогу одночасно із заняттями в школі отримувати додаткові нові знання, незалежно від місця проживання та статусу дитини. У такий спосіб на практиці втілюється система рівних можливостей навчання дітей. Для створення цієї електронної школи було вивчено кращий світовий досвід із впровадження подібних проектів у Німеччині, Франції, Америці, Росії. Над створенням школи працювало приблизно дві тисячі кращих педагогів області, розповідають посадовці Дніпропетровської облдержадміністрації.

 «Електронна школа» має два підпроекти: «Інтернет-школа для дітей з особливими потребами» та «Інтернет-школа для обдарованих дітей».  За віртуальні парти Інтернет-школи для дітей з особливими потребами сідають учні 5—9 класів, які перебувають на домашньому навчанні або часто хворіють чи потребують особливої педагогічної уваги. Всі «Інтернет-школярі» мають власні сторінки на сайті електронної школи, через які отримують доступ до навчальних матеріалів. Електронна школа має й електронні підручники, збірники, лекції, контрольні тести й мультимедійні вправи, а також електронні щоденники, журнали і табелі. Система сайту автоматично обробляє тести, обліковує навчальні досягнення учнів і складає загальний рейтинг. А на шкільному форумі учні спілкуються та обговорюють актуальні питання.

«Інтернет-школа для обдарованих дітей» — додатковий освітній ресурс для учнів, які хочуть розширити свої знання, підготуватися до конкурсів, олімпіад чи конференцій. У цьому їм допоможуть спеціально створені інформаційні бази навчальних матеріалів із різних предметів. Також у режимі відкритого доступу можна ознайомитися з базою корисних посилань на електронні словники, довідники, енциклопедії, віртуальні лабораторії, музеї, колекції, таблиці, фільми, які систематизовані за предметами, скористатися бібліотечним ресурсом. Планують і лекційні заняття у режимі он-лайн (вебінари) за участі провідних фахівців вишів (50 науково-педагогічних працівників області та три закордонні викладачі).