ТЕХНОЛОГІЇ

На шахті «1-3 «Новогродівська» ввели в експлуатацію потужний очисний вибій

На Донеччині, на шахті «1-3 «Новогродівська» державного підприємства «Селидіввугілля», ввели в експлуатацію нову вугільну лаву. Цей очисний вибій із навантаженням 2300 тонн на добу — найпотужніший з-поміж усіх діючих на державних шахтах регіону і один із найпродуктивніших на вугільних підприємствах України.

Як повідомили «УК» в управлінні вугільної промисловості Донецької облдержадміністрації, запуску лави передувала тривала й напружена робота гірничих спеціалістів: не один місяць відбувалося тільки налагодження та випробування нового сучасного обладнання, виготовленого донецькою компанією «Гірничі машини». А члени державної комісії дуже відповідально підійшли до підписання рішення щодо введення в експлуатацію потужного очисного вибою. Адже насамперед вони переконалися, що на вугільному підприємстві створено всі умови для високопродуктивної і водночас безпечної роботи шахтарів. Зокрема, відвідавши видобувну дільницю №7, члени державної комісії побували на горизонті 800 метрів, де оглянули стан всього гірничошахтного обладнання і ознайомилися з роботою нових вугільних комбайнів.

«Сьогодні дуже важлива подія не тільки для шахти «Новогродівська», а й для всієї вітчизняної вуглевидобувної галузі, — зазначив начальник головного управління розвитку базових галузей промисловості, енергетики та енергоефективності Донецької облдержадміністрації Ігор Низов, який взяв участь у відкритті нової лави. — Адже лава такої потужності — поки що єдина, введена в експлуатацію цього року. Відповідно до завдань, які стоять перед нами в 2012-му — році 80-річчя Донецької області, — ми повинні підняти рівень вуглевидобутку до 40 мільйонів тонн, а без подібних лав цієї мети досягти дуже важко».

Наприкінці травня в Донецькій області вводяться в експлуатацію ще три нові лави: на шахті «Прогрес» ДП «Торезантрацит» та на шахтах «Єнакіївська» і «Вуглегірська» ДП «Орджонікідзевугілля». Завдяки цьому істотно збільшаться виробничі потужності підприємств, які зможуть виконувати й перевиконувати плани вуглевидобутку. Тим часом з початку року гірники Донеччини вже підняли на-гора майже 16 мільйонів тонн палива — «плюс» до відповідного періоду минулого року становить понад 1,6 мільйона тонн.