ПОПАЛИСЬ!

Лаври марафонця, схоже, намірився приміряти один із засуджених, який вдався до втечі із Торезької виправної колонії

А поки у згаданому закладі з’ясовували, як саме зухвалець зумів улаштувати собі «день відкритих воріт», його перебування на волі вже закінчилося. Безпосередньо аматорський «забіг на довгу дистанцію» припинили військовослужбовці Донецького прикордонного загону, які разом з дільничним міліціонером затримали 30-річного втікача на ділянці поста «Перемога» відділу прикордонної служби «Амвросіївка» — поблизу села Шевченко Старобешівського району. Засудженого завдяки професійним навичкам прикордонників уже повернули за грати, де він тепер відбуватиме строк ще й за втечу з місць позбавлення волі.

Тим часом під час виконання службових обов’язків хлопцям у прикордонних одностроях доводиться мати справу не тільки з подібними «любителями бігу», а й з … пішоходами, які прошкують через державний кордон. Приміром, не так давно наряд відділу прикордонної служби «Дмитрівка» неподалік села Маринівка Шахтарського району затримав двох молодиків, які перетнули українсько-російський кордон, ігноруючи встановлений пункт пропуску. «З’ясувалося, що громадянин Російської Федерації переправив незаконним шляхом через кордон нашого співвітчизника, — розповідає «УК» прес-секретар Донецького прикордонного загону Едуард Нікітенко. — Добре орієнтуючись на прилеглій до державного кордону місцевості, росіянин за грошову винагороду погодився перевести на територію України нашого земляка. Чому пішли обхідними шляхами? Бо наш співвітчизник, перебуваючи тривалий час у сусідній країні, десь «посіяв» дійсні відповідні документи і довірився провіднику, який поклявся, що знає тут усі потаємні стежки, де не ступає нога прикордонників. І невдовзі переконався, що таких доріг і стежок тут катма».

До речі, згаданий піший перехід — аж ніяк не безборонна прогулянка, бо за порушення державного кордону обидва затримані тепер притягуються до адміністративної відповідальності. А за організацію незаконного переправлення осіб сусіду-«Сусаніну» ще загрожує й кримінальна відповідальність: відповідно до ст.332 КК України йому «світить» позбавлення волі від 2 до 7 років.