ІНФРАСТРУКТУРА. Як уже писав «УК» 25 лютого цього року, на п’ятикілометровій ділянці водоводу Чеботарка — Євпаторія сталася серйозна аварія. 17 поривів і пошкодження засувки залишило на тиждень 120-тисячне місто без нормального водопостачання. Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки кваліфікувала аварію як надзвичайну ситуацію державного масштабу. Кабінет Міністрів виділив 94,4 млн грн для проведення аварійно-відновлювальних робіт.

Роботи на водогоні відбуваються у дві зміни, в них задіяні 65 робітників. Фото Володимира ЗAЇКИ

Курортне місто першим в Україні отримає водогін із діаметром труб 1,2 метра, які можуть витримати тиск до 10 атмосфер. Але найбільша їхня цінність у тому, що  нова пластикова труба не потребує катодного захисту від близькості залізничної колії, та й агресивне солоне середовище озера Сасик-Сиваш їй теж не зашкодить. Крім того, в з’єднанні труб використовують непросту технологію: краї ретельно шліфують і спаюють, що робить їх єдиним цілим.

Значно полегшать обслуговування і встановлені електрозасуви, які нададуть можливість дистанційно регулювати подачу води. До речі, в разі аварії ремонтні роботи можна буде проводити без зупинки системи водопостачання.

Нині роботи на водоводі тривають. Там у кілька змін працюють 65 робітників. Задіяно 23 одиниці техніки: крани, екскаватори, бульдозери, зварювальні агрегати, трубовози. Хід виконання ремонтних робіт перебуває під контролем керівництва АР Крим, а також євпаторійської влади. Завершити роботи на всіх трьох ділянках за проектом заплановано до кінця року. Хочеться вірити, що так і буде, адже оновлений водогін обіцяли запустити до курортного сезону, який уже минув.