ПРОТЕСТИ. «Не допустимо нового фараона!»  Це одне з гасел, з якими вийшли на вулиці кількасот тисяч єгиптян.  Вони протестують проти  указу президента країни Мухаммеда Мурсі, яким той  минулого тижня значно розширив свої повноваження. Нині Єгипет охопила наймасовіша хвиля заворушень з часів «арабської весни».

Найбільш серйозні сутички між супротивниками і прихильниками Мухаммеда Мурсі сталися в Ель-махаллі ель-Кубрі за 80 км від столиці.  Майже добу там не припинялися сутички, які переросли у справжні вуличні бої з використанням вогнепальної зброї. Тисячі активістів опозиційних сил спробували взяти штурмом місцевий офіс «Братів-мусульман», які чинили запеклий опір атакуючим.  У хід ішло каміння, «коктейлі Молотова», протестуючі і ті, хто оборонявся, нападали одне на одного зі шматками арматури і битами.

Зіткнення із силовиками були і в Каїрі, де на площі Тахрір та прилеглих вулицях зібралося близько 200 тисяч людей. Поліція намагалася розігнати демонстрантів сльозогінним газом. Повідомляється, що через отруєння там загинув 52-річний активіст Народно-соціалістичного союзу. 

Єгипетська поліція застосувала сльозогінний газ для розгону незгодних. Фото з сайтуnews.yahoo.com

Ситуація могла  ще погіршитись, якби  рух «Брати-мусульмани»,  щоб уникнути можливих зіткнень з опозиціонерами, не скасував запланованої раніше також на вівторок акції на підтримку президента, зазначають спостерігачі.

Тим часом, за словами військових, єгипетська армія поки що не збирається втручатися в розбіжності між владою і її опонентами.  Армія передала всі повноваження  обраному законним шляхом цивільному президенту 30 червня, повернулася в казарми і виконує свої основні обов’язки щодо захисту кордонів батьківщини. Вона залишила політичну арену.

Раніше прес-секретар єгипетського лідера Ясір Алі повідомив, що Мурсі на зустрічі з представниками Вищої судової ради в понеділок погодився з їхньою пропозицією обмежити свій указ. А також заявив, що декларація, яка розширює його повноваження, має тимчасовий характер.