ПРОЕКТ

До створення цього маршруту долучиться Євросоюз

Руслан ПІДСТАВКА,
старший науковий  співробітник
Національного заповідника «Замки Тернопілля»

Збаразький замок, що входить до складу Національного заповідника «Замки Тернопілля», приймав гостей з багатьох міст України та Литовської Республіки. Тут за участі Надзвичайного і Повноважного Посла цієї країни у нашій державі Пятраса Вайтекунаса та понад 40 представників різних міст, заповідників, владних структур, науковців відбулося установче засідання зі створення нового міжнародного туристичного продукту «Шлях Гедиміновичів».

Зокрема, Пятрас Вайтекунас наголосив на  підтримці цього проекту Литвою та Євросоюзом і висловив сподівання, що туристичний маршрут буде розширено через Польську Республіку до Литви та Білорусі. Така три- чи навіть чотиристороння форма  співпраці між нашими країнами повинна активно пропагуватися в Європі та увійти до числа континентальних туристичних маршрутів. Її лобіювання й пропагування через ЗМІ, Інтернет-сайти, друковану та сувенірну продукцію дасть змогу завоювати європейський туристичний ринок.

За «круглим столом» тривала жвава дискусія щодо форми організації цього міжнародного проекту та участі в ній як державних заповідників, так і органів місцевої влади. Модератором зборів виступив голова робочої групи проекту «Шлях Гедиміновичів», радник голови Державного агентства з питань туризму та курортів Геннадій Друзенко.

Принагідно зазначити, що цей проект зініціювала Луцька міська рада. Її підтримали багато туристичних, культурних, наукових  установ та владні органи. Передумовами для створення такого туристичного продукту стали певні чинники та обставини.  Передовсім треба зважити на те, що значна територія Західної України, в тому числі й Тернопілля, тривалий час належала до Великого князівства Литовського, чимало замків і фортець спорудили, власне, представники  династії Гедиміновичів  чи їхні нащадки. До діяльності представників князівських родів Гедиміна не можна вжити терміна «политовщення українського народу» (на відміну від полонізації, русифікації та інших методів насадження своєї ідеології, культури, мови). Історія не знає жодного великого повстання українського народу проти литовських князів. Крім того, важливо й те, що Литва головуватиме в Євросоюзі у другій половині 2013 року і є реальні перспективи на отримання цільового гранту щодо проекту «Шлях Гедиміновичів».

Щодо участі Національного заповідника «Замки Тернопілля» у  проекті, то до туристичного маршруту «Шлях Гедиміновичів» увійшли аж вісім замків з одинадцяти.