АФІША. Чи не вперше колектив Тернопільського академічного драмтеатру ім. Тараса Шевченка звернувся до творчості видатного драматурга та прозаїка Антона Чехова. Його «Три сестри» 23 червня поселяться на тутешній сцені. Прем’єрний показ проходитиме впродовж нинішнього місяця чотири рази й, зрештою, завершить театральний сезон у місті над Серетом.

Режисер, заслужений діяч мистецтв України В’ячеслав Жила стверджує, що  «Три сестри» в Тернопільському драмтеатрі до постановки «брали з намаганням опанувати такого визначного автора, підтягнути себе до найвищих щаблів світової драматургії».

Образи трьох  сестер  Ольги, Маші та Ірини втілили актриси Оксана Малінович, Олена Складан та Алла Кулішевська. Фото автора

Актуальність драми Чехова, на думку режисера-постановника, і в тому, щоб ще раз мати змогу задуматися, хто нині є в нас елітою, чим вона живе, чого прагне й куди веде державу, і в тому, чи буде духовність найвищою цінністю нашого життя,  чи таки гроші, матеріальне захопить усіх і все.

Сестри Ольга, Маша, Ірина, інші герої п’єси Чехова на сцені любитимуть і страждатимуть, чогось прагнутимуть, вони будуть неоднозначні за характерами й вчинками, це їхнє приватне життя та їхня драма водночас. За жанром «Три сестри» — теж драма. Але, якщо вірити В’ячеславу Жилі, тернопільцям не до снаги такий жанр, через що «не дуже активно ходять» дивитися такі постановки. Тож на афіші знайдеться й розшифрування змісту вистави —  «ностальгія за щастям». Чи покличе театралів болісна туга за відчуттям безмежної радості й задоволення, а «Три сестри» отримають на роки реєстрацію на тернопільській сцені, справа часу.