НАГЛЯД

Контролери під контролем

Мінімізувати адміністративні бар’єри у веденні бізнесу — одне з ключових завдань президентської програми «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». А для цього, зокрема, необхідно удосконалити державний нагляд за його плановим і, особливо, позаплановим контролем.

Проте прокурорські перевірки засвідчили: контролюючі органи Буковини не так вже й поспішають привести свою діяльність у цілковиту відповідність до вимог Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Чому? Співробітники чернівецької обласної прокуратури мають відповідь: через недостатнє вивчення і застосування чинного законодавства посадовими особами та неналежне виконання ними своїх службових обов’язків. Такі порушення прокурори виявили в діяльності держветфітосанітарної служби області, держархітбудконтролю, санепідемслужби, пожежного нагляду.

— Ці структури не завжди дотримуються вимог щодо організації контрольних заходів, строків проведення перевірок та реалізації їх матеріалів, — зазначає начальник відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Чернівецької області Євген Ісар. — Маємо факти, коли суб’єктів господарювання перевіряли без відповідного планування або з необгрунтованим включенням до планів.

З’ясувалося також, що позапланові перевірки різноманітні служби часто проводять без необхідних для цього підстав — заяв, листів, інформацій про порушення. Почасти органи контролю та управління при наданні послуг дозвільного характеру і здійсненні ліцензування певних видів господарської діяльності дозволяють собі необгрунтовано відмовити або несвоєчасно видати дозволи та ліцензії, а то й взагалі дати на руки підприємцям не передбачені законодавством дозвільні документи.

Але це, так би мовити, квіточки. Адже під час перевірок було встановлено факти хабарництва і корупції, тиску на суб’єктів господарювання при зловживанні посадовцями органів державного контролю наданих їм повноважень всупереч інтересам служби — з метою власного незаконного збагачення. У результаті органи прокуратури області порушили 7 кримінальних справ, внесли 2 протести і 30 подань про усунення порушень, причин та умов, що їм сприяли. За наслідками розгляду документів прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 47 посадових осіб.

Цифри, як бачимо, не малі, і факти тиску на бізнес — не рідкість. Але всі вони виявлені саме під час прокурорських перевірок, хоча вже тривалий час у прокуратурі області відкрито «гарячу лінію», зателефонувавши на яку кожен підприємець може оперативно повідомити про факти незаконного втручання у його діяльність з боку службових осіб органів влади, контролюючих та правоохоронних структур. Проте телефон мовчить…