ВИЗНАННЯ. Свою мистецьку працю у новому році відразу два колективи Тернопільської обласної філармонії розпочали у новому призначенні. Враховуючи високі професійні досягнення і значні результати творчої діяльності, Міністерство культури надало статус академічного ансамблям танцю «Надзбручанка» та народної музики «Візерунок». Цікаво, що першим із цим визнанням обидва колективи привітав Герой України, народний артист України, лауреат Шевченківської премії, академік Анатолій Авдієвський. 

Ось уже понад півстоліття «Надзбручанка» єодним із двох (другий —ансамбль імені П. Вірського) професійних суто танцювальних колективів у нашій країні. За час існування тернопільські танцівники мали виступи, крім України, також у багатьох державах Європи, Азії, побували й у Канаді. І скрізь їх супроводжує успіх, теплі й щирі оплески глядачів. Зрештою, майстерність виконання, хореографічний запал, експресія, жартівливість,  барвистість народних костюмів вражають. Славнозвісний і невгамовний гопак, мальовнича українська танцювальна сюїта, закарпатський дуботанець творять єдину творчу канву з танцями, що записані на Тернопільщині. Скажімо, «Подільське весілля», лемківський трясунець поставлені на основі фольклорного матеріалу, зібраного в Теребовлянському районі. Не може «Надзбручанка»на жодному концерті обійтися й без вихилясу чи копірушу. Ансамбль мовою хореографії зумів блискуче відтворити феєрію «Вечорів на хуторі поблизу Диканьки».  

Хореографічна експресія та запал від «Надзбручанки». Фото автора

У майже двадцятьох державах світу у фестивалях брав участь ансамбль народної музики «Візерунок», який очолює заслужений артист України Мирослав Бабчук. Цей колектив, до речі, там більше знають як «Веселі галичани». Самобутність цього гурту полягає у використанні маловідомих музичних інструментів. Репертуар складають народні пісні та мелодії Галичини, Поділля, Гуцульщини й Буковини.

Мабуть, жодна інша музична установа в Західній Україні не може позмагатися з тернополянами за кількістю і творчою розмаїтістю колективів. Директор обласної філармонії, народний артист України Ярослав Лемішка дуже радіє, що «Надзбручанка» та «Візерунок» отримали заслужене визнання. Каже, що це лише початок, бо ж є ще й інші чудові та потужні колективи, які гідні статусу «академічний».