ЗЛОЧИН. У Луганській області Службою безпеки України у взаємодії з органами прокуратури виявлено низку серйозних порушень використання коштів Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття, що були виділені минулого року для створення нових робочих місць для населення вугледобувних районів.

Програма створення нових робочих місць передбачала низку проектів, реалізація яких повинна була забезпечити працевлаштування 1162 осіб. Вартість створення одного робочого місця коливалася від 80 тис. до 300 тис. гривень.

Як повідомляє прес-служба Управління СБУ в Луганській області, в результаті перевірки виявлено численні завищення кошторисних витрат, придбання контрафактного або старого відреставрованого обладнання під виглядом нового, фіктивне створення робочих місць, оплата невиконаних робіт.

9 млн. збитків завдано державі у ході реалізації в Луганській області програми створення робочих місць для забезпечення зайнятості вугледобувних районів у 2010-2011 рр.

Зокрема, фірма планувала створення комплексу з переробки біоорганічних відходів. Його введення в експлуатацію дало б можливість працевлаштувати 28 осіб. За державні кошти було придбано 12 «ємностей з підігрівом» за 940 тис. грн. Подальша ж експертиза технологічного обладнання встановила, що це — звичайні залізничні цистерни без коліс, які колись перебували на балансі Одеської залізниці, а в 2009 році списані у зв’язку із закінченням терміну експлуатації. Згідно з висновками Державної фінансової інспекції, в результаті їх придбання за завищеною ціною, державі завдано збитків на суму понад 490 тис. грн.

Бізнес-проект, запропонований ще однією фірмою, передбачав працевлаштування 133 безробітних. Торік у серпні об’єкт ввели в експлуатацію, виконавці відзвітували про стовідсоткову комплектацію штату й отримали оплату в повному обсязі. Проте перевіркою встановлено, що створено не всі робочі місця. А «мертві душі» коштували державі понад 960 тис. гривень.

Відповідно до акту ревізії, завершеної в березні 2012 року Державною фінансовою інспекцією в Луганській області, у строки, встановлені обласною Програмою створення нових робочих місць для забезпечення зайнятості населення вугледобувних районів 2010-2011рр., не створено 680 робочих місць. Встановлено фінансові правопорушення, що призвели до втрати фінансових та матеріальних ресурсів на загальну суму 9 млн 53 тисячі гривень.

За виявленими фактами протизаконних дій СБУ та прокуратура порушили сім кримінальних справ.