ВИЗНАННЯ

Інститут світової політики оприлюднив ТОП-10 іноземних послів в Україні

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський, посол США в Україні Джон Теффт та посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін посіли три перших місця в рейтингу ТОП-10 іноземних послів в Україні, складеному  Інститутом світової політики за підсумками діяльності дипломатів протягом минулого року.

Дослідження грунтується на опитуванні експертів, які мають змогу аналізувати роботу глав дипломатичних представництв не лише за допомогою їхніх газетних інтерв’ю та заяв в Інтернеті, а й під час безпосереднього спілкування. Критеріями оцінювання були: здатність оперативно й ефективно вирішувати проблемні питання своєї держави в країні виконання закордонної місії; доступ та можливість впливу на ключових політичних гравців у країні перебування; відкритість та активність у діалозі з політиками, експертами, медіа; спроможність створювати або активно підтримувати позитивний імідж своєї країни в країні перебування; організація та участь у публічних заходах, які сприяють налагодженню діалогу між країною посла та країною перебування.

Четверте місце серед повноважних представників іноземних держав посів колишній посол Грузії в Україні Грігол Катамадзе, п’яте — посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов.

До ТОП-10 також увійшли посол Словацької Республіки в Україні Павол Гамжік, посол Королівства Швеція в Україні Стефан Гуллгрен, посол ФРН в Україні Крістоф Вайль, посол Франції в Україні Ален Ремі, посол Фінляндської Республіки Ар’я Макконен.

ТОП-10 українських послів за кордоном, як і торік,  очолив представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв. На другому місці — посол України у ФРН Павло Клімкін, на третьому — посол України в США Олександр Моцик.

До першої десятки увійшли також  посол України в Польщі Маркіян Мальський, посол України в РФ Володимир Єльченко, посол України в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії Володимир Хандогій, посол України в Республіці Молдова Сергій Пирожков, посол України у Фінляндській Республіці та Республіці Ісландія Андрій Дещиця, посол України в Турецькій Республіці Сергій Корсунський, посол України в КНР та Монголії Юрій Костенко. 

Ян ТОМБІНСЬКИЙ,
голова Представництва Європейського
Союзу в Україні:

— Рейтинг засвідчив, що ЄС справді в центрі уваги вашої держави, адже мій колега, представник України при ЄС пан Єлісєєв, також переміг. А питання, які стоять на порядку денному відносин Україна — ЄС цього року, дадуть змогу  зробити важливі кроки вперед, щоб побачити Україну в європейській спільноті.