Нещодавня заява Всесвітньої організації охорони здоровя (ВООЗ) про те, що споживання обробленого м’яса, зокрема червоного, може стати причиною раку кишківника, викликала жваві дебати в засобах масової інформації.

Щоб зрозуміти, чому мясо потрапило під такий обстріл, послухаємо думку професора Сабіни Рорманн з Цюрихського університету.

«По-перше, в мясі загалом, зокрема, червоному, міститься багато заліза. Насправді, залізо є важливим поживним елементом, але якщо його споживати в надмірних кількостях, в організмі людини може відбутися небажаний процес – не багато не мало пошкодження ДНК. Технологічні добавки до м’ясних і ковбасних виробів, наприклад, нітритова суміш для соління, у поєднанні з залізом утворюють сполуки, які можуть призвести до пошкодження ДНК», – розповідає вона.

За даними ВООЗ, чимало епідеміологічних досліджень свідчать про те, що споживання 50 грамів переробленого мяса на день збільшує ризик раку на 18%. Тож чи потрібно зберігати цей елемент у нашому раціоні?

«Тобто, звісно, не кожен, хто щодня їсть хліб із ковбасою, захворіє на рак товстого кишківника, – так само, як не кожен, хто палить, захворіє на рак легень. Проте, у людей, які щодня їдять ковбасу, ризик раку кишківника, – підвищений», – каже Сабіна Рорманн.

ВООЗ дійшов висновку: навіть якщо ступінь ризику тут – менший, аніж, наприклад, у випадку пасивного куріння, проте забувати про це не слід, адже кількість людей, які регулярно їдять оброблене червоне мясо, – доволі велика. Отож, йдеться про важливий чинник охорони громадського здоровя.

EURONEWS