Федір ЛЮДНИЙ,
почесний громадянин
міста Кам’янка
Черкаської області

ІНІЦІАТИВА. У наші дні дедалі частіше чути пропозиції різних політичних сил і їх діячів про необхідність проведення референдумів щодо цілого ряду проблемних питань. Але щоб провести референдум, потрібні мільйони державних, народних коштів, бо це майже ті самі вибори, та грошей у достатній кількості немає. Тож, як на мене, щоб краще і свідоміше тримати руку на пульсі життя країни, керівництву держави потрібно глибше і ширше знати думку народу, його позицію з усіх дискусійних питань.

Ось тут у пригоді можуть стати Всеукраїнські народні збори. У чому їх суть? Керівництво держави і політичні сили країни називають найбільш актуальні і проблемні питання. Їх може бути від трьох до п’яти. Визначають єдиний вихідний день і час їх проведення. Ці питання Всеукраїнських народних зборів заздалегідь друкують у газетах «Урядовий кур’єр», «Голос України» та інших виданнях, оголошують по радіо, телебаченню.

Всеукраїнські народні збори проводять на всіх підприємствах, організаціях, установах та їх підрозділах. Обирається президія і лічильна комісія зборів. Після обговорення питань проходить таємне голосування, наслідки якого затверджуються загальними зборами.

Результати їх акумулюються в підприємствах, організаціях і установах та передаються в сільські, міські, районні та обласні ради, а обласні у Верховну Раду України або Кабінет Міністрів. Результати зборів друкують у періодичній пресі, оголошують по радіо і телебаченню. На збори слід запросити всіх пенсіонерів і жителів мікрорайону.

На Всеукраїнські народні збори не потрібно витрачати мільйони державних, народних коштів, як це необхідно зробити на проведення референдуму.