БЕЗПЕКА. Національне аерокосмічне агентство США (НАСА) здійснило запуск комунікаційного супутника третього покоління TDRS – K, який використовуватиметься в системі стеження і передачі даних агентства.

Про це повідомляється на сайті Національного аерокосмічного агентства США, передає УКРІНФОРМ.

«Перший супутник НАСА третього покоління Tracking and Data Relay Satellites (TDRS), відомий як TDRS, – K, був запущений о 20.48 за часом Східного узбережжя США з бази ВПС США на мисі Канаверал у Флориді», – говориться в повідомленні.

Супутник нового покоління був виведений на орбіту ракетою Atlas V компанії United Launch Alliance. Після тримісячної фази тестування НАСА проведена додаткова оцінка космічного апарату перед його введенням в експлуатацію. Термін експлуатації TDRS – K розрахований мінімум на 15 років.

TDRS – K приєднається до семи діючих супутників так званої «космічної мережі» НАСА або, говорячи офіційною мовою, супутникової системи стеження і передачі даних (TDRSS). Розробка цієї системи була завершена 1973 року, а перший супутник зв'язку у рамках цієї системи – TDRS – A – був виведений на орбіту через десять років. Наразі два супутники вже виведені з експлуатації і переведені на так звану «орбіту поховання» 400 кілометрами вище. Один супутник на орбіті – запасний. Останній запуск відбувся 2002 року. Після TDRS – K на орбіту будуть відправлені ще два супутники.

НАСА використовує ці апарати, в першу чергу, для зв'язку з Міжнародною космічною станцією, а також із більшістю наукових апаратів на навколоземній орбіті. Зокрема, через систему цих супутників передаються зображення космосу, що отримуються телескопом «Хаббл» (Hubble), а також дані з метеорологічних супутників.