ЖКГ. Уряд вимагає з бюджетних і комерційних споживачів розрахунку за надані послуги теплокомуненерго.
 

8,4 тис. громадян мають намір узяти участь у державній програмі здешевлення вартості іпотечних кредитів («Доступне житло»). Таку інформацію станом на 6 липня повідомив на селекторній нараді з регіонами міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк. Їм пропонують 5 тис. 967 квартир у 149 об’єктах.

У рамках реалізації програми укладено 63 угоди, зокрема 23 в Києві. Профінансовано 31 кредит на загальну суму приблизно 10 млн грн, з яких у Києві 16 кредитів на 6,5 млн грн, шість кредитів в Сумській області на 880 тис. грн, три кредити в Криму на 900 тис. 700 грн, по два припадає на Полтавську і Харківську області, а також по одному кредиту в Кіровоградській та Чернігівській областях.

Глава відомства також повідомив, що на початку роботи наступної сесії Верховної Ради у вересні Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства звертатиметься до народних депутатів із проханням ухвалити рішення про виділення з держбюджету 6 млрд грн для погашення різниці в тарифах на теплоенергію, повідомляє РБК-Україна.

На нараді за участі заступників Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим, голів обласних (міських) держадміністрацій, міських голів обласних центрів та міст обласного значення, керівників профільних підприємств і організацій ішлося й про збитки житлово-комунального господарства, які сягнули 2,5 млрд грн. З них збитки сфери теплоенергетики становлять 1,7 млрд грн, решта припадає на каналізаційне господарство. Цю інформацію оприлюднив перший заступник міністра Олександр Аліпов.

Найбільше збитків мають: Донецька область — 432 млн грн, Дніпропетровська — 293 млн грн, Луганська  — 247 млн грн, місто Харків — 175 млн грн і АР Крим — 187 млн.

Водночас рівень дебіторської заборгованості державних бюджетних установ і комерційних структур за надання комунальних послуг становить 15 млрд грн, з яких борг комерційних споживачів — 2,7 млрд грн. «Щодо дебіторської заборгованості, то вона зросла на 1,5 млрд грн, або майже на 10%», — уточнив заступник міністра.

Найбільший обсяг дебіторської заборгованості мають: Дніпропетровська область — 2,6 млрд грн, там вона зросла на 15%, Донецька область — 1,9 млрд грн (зростання на 7%), Харківська область — 1,6 млрд грн (навпаки, скоротилася на 8%), Луганська область — 1,1 млрд грн (зросла на 4%) і Київ — 3 млрд грн (зросла більш ніж на 50%).

Основними категоріями боржників є державні бюджетні установи, на які припадає приблизно 500 млн грн. Зокрема, Міноборони заборгувало 112 млн грн, Міносвіти — 103, Мінохорониздоров’я — 24, МВС — 20 млн грн. Бюджетні установи заборгували за другий квартал 902 млн грн, а це в 1,7 раза більше, ніж з початку року. 

Недостатня робота проводиться і з комерційними споживачами, хоча вони з початку року на 6% скоротили борги. Найбільше — в Дніпропетровській області (865 млн грн), у Харківській (339 млн грн), у Луганській (226 млн грн), Донецькій (207 млн грн), у місті Києві — 263 млн грн.

«Я прошу заступників голів облдержадміністрацій приділити цьому увагу. Комерційні споживачі повинні або повністю розраховуватися, або не отримувати цю послугу», — наголосив Олександр Аліпов. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»