ВИПЛАТИ. На урядовому брифінгу голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов повідомив, що заборгованість за вкладами Сбербанку СРСР громадянам України оцінена в 124 млрд грн. «Незважаючи на це, з тих 12 мільйонів, що пройшли акредитацію в 2008 році та підтверджені зараз, загальна заборгованість на рівні 42—46 млрд грн», — сказав він, додавши, що до реєстру вкладників внесено майже 12 млн осіб і така сама кількість залишиться у 2013 році. Посадовець пояснив це тим, що приблизно мільйон вкладників СРСР уже закрили свої ощадні книжки, і очікується, що близько мільйона чоловік буде додатково внесено до реєстру.

Окрім цього, посадовець повідомив, що з 1 вересня цього року «Ощадбанк» розпочне реєстрацію тих вкладників, які ще жодного разу не зверталися за одержанням компенсації, та актуалізацію даних вкладників, котрі одержали компенсацію в 2008 році. Після проходження реєстрації та актуалізації вкладники отримають Національну картку, на яку в разі прийняття відповідних рішень Кабінету Міністрів у майбутньому буде нараховано компенсацію.

У такий спосіб держава намагається зрівняти виплати громадянам. «У всіх будуть однакові умови. Наше завдання — всіх вирівняти. Станом на 15 серпня більш як 2,4 мільйона вкладників вже одержали компенсаційні виплати на загальну суму 2,28 млрд грн. А понад 496 тис. спадкоємців вкладників із Сбербанку СРСР отримали компенсацій на загальну суму більш як 241 млн грн», — пояснив Сергій Подрєзов.

Окремо він зазначив, що цього року вклади будуть відшкодовані майже 6 млн громадян, які не встигли одержати компенсацію в 2008 році, та для цього їм потрібно перереєструватися у відділеннях Ощадбанку. У цьому контексті він нагадав, що компенсаційні виплати вкладникам Сбербанку колишнього СРСР розпочалися з 1 червня і триватимуть до 25 грудня цього року. Тож станом на 15 серпня цього року понад 2,4 млн вкладників отримали компенсаційні виплати на загальну суму 2 млрд 280 млн грн. 3,87 млн вкладників вже дізналися про дату та час проведення актуалізації своїх даних. Із них понад 3,49 млн громадян її здійснили.