УЛЬТИМАТУМ

Погрози сирійської опозиції на адресу українців, що перебувають у цій країні, не сприяють перемовинам

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Як відомо, українську громадянку Анхар Кочнєву викрали та утримують як заручницю бойовики сирійської опозиції, які кажуть, що належать до Вільної сирійської армії. Вони записали і розмістили в Інтернеті  відео, в якому погрожують нападами на диппредставництва України й Росії та на  громадян цих країн, що перебувають у Сирії.

Днями консул посольства України у Сирії Євген Ігнатовський повідомив ЗМІ, що  у зв’язку з погрозами керівництво дипустанови звернулося до  управління  охорони дипломатичних представництв МВС Сирії з проханням посилити охорону.

Водночас ми проводимо масштабну евакуацію і співпрацюємо з Міжнародною організацією з міграції, зазначив дипломат. За його словами  евакуація українських громадян  є пріоритетом у роботі посольства  поряд зі звільненням  громадянки України Анхар Кочнєвої, викраденої бойовиками.

Є. Ігнатовський завважив також, що тема звільнення нашої співгромадянки вкрай чутлива, і будь-яке просочення інформації може стати небажаним.

А погрози сирійської опозиції на адресу українців, що перебувають у цій країні, могла спровокувати остання заява Міністерства закордонних справ України щодо викраденої в Сирії журналістки Анхар Кочнєвої, припускає Ігор Семиволос, виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень.

У середу МЗС заявило, що в разі застосування викрадачами пані Кочнєвої методів фізичного чи іншого впливу на неї, що завдадуть шкоди її здоров’ю або життю, невідворотним наслідком для причетних буде настання відповідальності за скоєння злочину.

 «Викрадачі  роблять усе, щоб ситуація була публічною, і тому треба було зважати саме на це. Ніхто не відступатиме і не демонструватиме слабкість. Це небезпечно передовсім для Кочнєвої, вона може загинути через те, що сторони не йтимуть на компроміс», —  наголосив експерт.

Із цією думкою погодився й екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко. «Це настільки делікатні обставини і питання, що публічно їх ніхто не обговорює, — сказав він у коментарі ВВС Україна. — Коли були такі ситуації в минулому, ми намагалися зменшити просочення інформації, тому що кожна обережна чи необережна заява може коштувати надто дорого».

За словами пана Огризка, одним з висновків із ситуації має бути те, що нашим українським громадянам варто десять разів подумати перед тим, як давати згоду на співпрацю з російськими спецслужбами, бо це закінчується трагічно дуже часто.

Тим часом користувачі соцмереж активно обговорюють ситуацію навколо Анхар Кочнєвої й дають поради офіційним органам влади. Не залишилися осторонь і правозахисники. Зокрема, заступник директора програми Amnesty International з Близького Сходу та Північної Африки Енн Харрісон заявила: «Лідери сирійської опозиції мають забезпечити звільнення Анхар Кочнєвої негайно. Утримання заручника під час збройного конфлікту є військовим злочином».