ЄВРОБАСКЕТ-2015

Дніпропетровськ до майбутнього чемпіонату надолужить втрачене на Євро-2012

Наталія БІЛОВИЦЬКА,
«Урядовий кур’єр»

Дніпропетровщина виборола право приймати півфінальні змагання чемпіонату Європи з баскетболу. Нагадаємо, що до футбольного європейського змагання стадіон «Дніпро Арена» був відкритий першим серед інших у містах, де збиралися проводити минулий чемпіонат. Та це не допомогло Дніпропетровську втримати у себе Євро-2012 — через проблему з аеропортом, нестачею готелів тощо.

Транспортна, готельна, а також спортивна (за винятком футбольної) інфраструктура шкутильгають й досі. І якщо за час, що минув, деякі готелі таки добудували (чого навряд чи достатньо), розпочали будівництво об’їзної дороги й урочисто здали її першу чергу, то решта розбитих доріг, недобудований метрополітен і вкрай погана робота громадського транспорту, купи сміття на вулицях обласного центру нікуди не поділися.

Попри це, місцеві очільники дивляться у майбутнє оптимістично. Днями голова Дніпропетровської обл?держ?адмі?ніст?рації Дмитро Колесніков провів перше засідання регіонального організаційного комітету з підготовки та проведення фінального турніру чемпіонату Європи 2015 року з баскетболу, де йшлося про те, як подолати перешкоди для успішного проведення Євробаскету-2015.

Арена — для змагань, база — для тренувань

До баскетбольного чемпіонату в Дніпропетровську обіцяють зокрема звести сучасну багатофункціональну арену, нову тренувальну базу та реконструювати палац спорту «Метеор».

На будівництво нової арени, яка відповідатиме вимогам ФІБА і вміщатиме до 10 тисяч глядачів, заплановано витратити близько 400 мільйонів гривень приватних та державних коштів. Зал багатофункціонального спортивного комплексу можна буде трансформувати під змагання понад ста різних видів спорту.

Крім того, арена матиме приміщення для проведення конференцій, преси, спортсменів, офіси та ресторан. Будуватиме тутешню арену — як і в Києві, Одесі та Львові — столичне ТОВ «Юнайтед Баскетбол Інвестментс». Залишилося визначити місце для будівництва, провести землевідведення й починати.

З державного гаманця 42,2 мільйона гривень планують виділити на будівництво нової тренувальної бази, місце для якої ще також шукають. Окрім баскетболістів, тут зможуть тренуватися й волейболісти, гандболісти, тенісисти та міні-футболісти. Після Євробаскету нову спортбазу можна буде використовувати і як тренувальний майданчик для вихованців ДЮСШ.

З аеропорту зроблять «цукерку»

Для прийому вболівальників у Дніпропетровському аеропорту має з’явитися новий термінал і нарешті капітально відремонтована злітно-посадкова смуга на аеродромі. За словами Дмитра Колеснікова, загалом у розвиток аеропорту і будівництво доріг Дніпропетровщини планується інвестувати близько 2 мільярдів гривень, а у розвиток спортивної інфраструктури залучити, за попередніми розрахунками, понад 650 мільйонів.

Підготовка до Євробаскету-2015 дасть змогу створити в області 16,5 тисячі робочих місць.

Попри те, що деякі масштабні проекти ще в стадії розробки, землевідведення і пошуку місця, напевно, за два роки їх таки завершать. А ось щодо санації таких багаторічних «мозолів», як роздовбані дороги й тротуари; битком набиті маршрутки; трамваї-тролейбуси, які ввечері майже не ходять і їх треба чекати інколи й по 30–60 хвилин; довгобуд метрополітену; брудні вулиці й неприбране сміття біля будинків — є великі сумніви.

 

ДОВІДКА «УК»

Євробаскет-2015 проходитиме у шести містах України. Груповий етап змагань — у Харкові, Одесі, Львові та Києві; півфінальні — Дніпропетровську і Донецьку, фінал відбудеться у Києві. Змагання триватимуть 20 днів. За цей час проведуть 90 матчів, в яких змагатимуться 24 національні збірні європейських країн.