РЕКОРД. Австрійський спортсмен-екстремал Фелікс Баумгартнер, який у неділю подолав швидкість звуку під час вільного падіння зі стратосфери до Землі, заявляє, що не помітив момент подолання звукового бар’єра, повідомляє сайт газети Welt.

Піднявшись на висоту близько 39 кілометрів над поверхнею Землі в космічній капсулі, прикріпленій до повітряної кулі з гелієм, небесний дайвер із Зальцбурга в спеціальному скафандрі зробив стрибок з парашутом, благополучно приземлившись під оплески глядачів в околицях міста Розуелл американського штату Нью-Мексико.

До старту готовий. Фото з сайту news.yahoo.com

Своїм стрибком Баумгартнер побив одночасно три світових рекорди: найвищий політ на стратостаті, найвищий стрибок з парашутом і найшвидше вільне падіння. Він став першим в історії парашутистом, який подолав звуковий бар’єр.

За підрахунками фахівців, всього через 48 секунд після стрибка зі стратостата швидкість падіння австрійського спортсмена перевищила 1193 кілометри на годину — швидкість звуку в звичайних умовах. Максимальна швидкість, якої Баумгартнеру вдалося досягти під час падіння, становила, за останніми даними, близько 1342 кілометри на годину. Час вільного польоту — 4 хвилини 20 секунд.

Він сказав: «Приїхали!»

Стрибок був здійснений в рамках Red Bull Stratos — програми, націленої на встановлення рекорду стрибка з парашутом з висоти кордону з космічним простором.

Підготовку до моменту Фелікс Баумгартнер почав ще сім років тому. У липні цього року він успішно виконав тренувальний стрибок з висоти 29 кілометрів 455 метрів.

До Баумгартнера рекорд стрибка з висоти належав американському офіцеру Джозефу Кіттінгеру, який у 1960 році стрибнув з висоти 31 кілометр 300 метрів, і набравши швидкість 988 кілометрів на годину, не дотягнув трохи до швидкості звуку. Та побити рекорд тривалості вільного падіння, встановлений Кіттінгером, австрійському екстремалові не вдалося.