МИНУЛЕ НЕ ЗНИКАЄ. Героїчно пролита кров не щезає. Вона трансформується в нову форму духовної енергії, породжує людину, яка  має її виспівати. Михайло Горинь — дисидент, правозахисник, Інтелігент з великої літери мужньо виніс 12 пекельних років радянських таборів суворого режиму. Та знісши численні приниження, тортури, жодного разу  не пішов проти совісті й честі. Додому повернувся виснажений і хворий, але з високо піднятою головою, щоб, за словами свого побратима Євгена Сверстюка, виспівати нам, українцям свою палку любов до рідної землі, підняти нас із колін, дати снаги на прийдешнє.

Його індивідуальність була часткою власного народу — надійної й несхитної опори для державності, духовності та культури. І хоч перед очима цього  справжнього в’язня совісті, немов нав’язлива мара, на всіх етапах, у тюрмах і на політкаторзі бовваніла улеслива альтернатива — залишитися сином українського народу чи стати прислужником або блазнем режиму, пан Михайло ніколи не краявся сумнівами вибору.

І ось він пішов за обрій, залишивши нам у спадок яскравий і невмирущий приклад того, яким завше був, є і залишиться назавжди цвіт української інтелігенції.

Не шукайте його портретів на трибунах, велелюдних майданах, у пихатих президіях якнайближче до начальства. Дух Михайла Гориня продовжує жити і царювати серед простого люду, слово його притишене, проте тверде, чесне, як сама правда.

Шукаймо його  з-поміж тих, хто зовсім скоро, 21 січня 2013-го, як і 23 роки тому, знову візьметься за руки, щоб відтворити започаткований славним героєм Вкраїни ланцюг Злуки від Києва до Львова.

Згадаймо його на Хортиці, де з його легкої руки вже два десятиліття поспіль проходить Свято козацької слави.

Упізнаймо з-поміж тих, хто зустрічає гостей на львівському залізничному вокзалі, куди з його ініціативи «Дитяча дипломатія» й досі приїздять на Різдво та Великдень школярики зі сходу нашої країни.

Ще не пізно зробити велику і благородну державницьку справу — золотом вкарбувати прізвище  Михайла Миколайовича Гориня  до списку номінантів почесного звання «Героя України». Фактично він там уже є, залишилося залагодити деякі бюрократичні формальності…