ЗДОРОВА ЇЖА. Дефіцит білка - не таке рідкісне явище, як здається, особливо в зимові місяці. Це одна з найважливіших речовин, нестача якої може призвести до серйозних захворювань.

Як зрозуміти, що організму не вистачає саме білка? Розповідає Нона Овсепян, лікар-консультант Незалежної лабораторії Інвітро.

Одна з ознак дефіциту найважливіших мікроелементів і вітамінів - поява білих плям на нігтях. Білок, як відомо, є будівельним матеріалом для всіх структур організму, при його недостачі відбуваються деструктивні зміни в кістках, суглобах, нігтях, м'язах і інших внутрішніх органах і системах організму. Оскільки з білка складаються також всі клітини імунної системи, відповідно, білковий дефіцит відбивається і на стані імунітету, пригнічуючи його нормальну роботу. Виходить, що наявність білих плям на нігтях є однією з ознак цілого комплексу патологічних станів організму, де основною причиною може бути недолік білка, вітамінів і мікроелементів, найчастіше - заліза, цинку, селену, кальцію.

Дефіцит білка і другх мікроелементів може виявлятися також підвищеною ламкістю нігтів, випаданням волосся, анемією (зниженням рівня гемоглобіну крові), частими простудними захворюваннями (ГРЗ і ГРВІ), загостреннями хронічних хвороб.

Основною причиною недоліку білка найчастіше буває недостатнє його надходження в організм з продуктами харчування. Нерідко це спостерігається у молодих дівчат, які захоплюються різними дієтами, в тому числі - обмежують прийом білка, хоча його надходження в організм вкрай необхідно. У слабких, виснажених людей, які страждають тяжкою соматичною патологією, також спостерігається нестача білка і мікроелементів.

На жаль, спеціального аналізу крові для визначення дефіциту білка в організмі не існує, але про його недоліку може говорити, в першу чергу, зниження рівня гемоглобіну в клінічному аналізі крові, а також зниження показників імунного статусу - імуноглобулінів, які за своєю будовою є білками. А ось поява в біохімічному аналізі крові або в загальному аналізі сечі білка - це вже симптом запального процесу в організмі, і остаточний діагноз ставиться в залежності від локалізації процесу.

Краща профілактика дефіциту білка, мікроелементів і вітамінів - це збалансоване, різноманітне харчування і правильний його режим. У щоденний раціон необхідно включити овочі, фрукти, продукти з вмістом великої кількості тваринних білків (м'ясо, морська риба, яйце, молочні продукти), не варто забувати і про рослинні білки, що містяться в основному в бобових, зелені, шпинаті. 

Світ 24