ПОЗИЦІЯ

Прем’єр-міністр висловив занепокоєння процесом модернізації підприємств електрометалургійної галузі

У доволі непростій економічні ситуації, що склалася в світі та Європі, вкрай важливо, щоб кожне підприємство працювало, виробляло конкурентоспроможну продукцію і забезпечувало гідну заробітну плату для працівників. Однією з пріоритетних галузей української економіки є електрометалургійна. Адже її продукція є основою сучасної металургії, зокрема виробництва спеціальної сталі для атомної, космічної, хімічної промисловості, а також машинобудування — теж пріоритетних галузей. А головне те, що в електрометалургії працюють тисячі наших громадян.

Детально розглянувши ситуацію з розвитком електрометалургійних підприємств, уряд висловив занепокоєння. Про це заявив його глава Микола Азаров під час профільної наради, в якій взяли участь члени Кабінету Міністрів та представники підприємств.

З огляду на підвищення тарифів на електроенергію для промисловості, Прем’єр-міністр зазначив, що потрібно проаналізувати, як підприємства електрометалургії та їх власники виконували зобов’язання, що були взяті в процесі приватизації. Зокрема основну увагу Микола Азаров звернув на впровадження енергозберігаючих технологій та підвищення енергоефективності, а також перспективи подальшої модернізації підприємств.

«Нагадаю, що ми вже чимало зробили, зокрема, впровадивши пільговий тариф на електроенергію, який діяв тривалий час. Хотілося б, щоб ми обговорили тему з точки зору співробітництва бізнесу, уряду, трудових колективів. І саме з цієї позиції поглянули на рішення, які приймаємо. Потрібно розглянути роботу всіх підприємств електрометалургійної галузі  і щодо кожного знайти рішення», — підкреслив Прем’єр-міністр.

При цьому він заявив, що уряд налаштований до власників підприємств дуже вимогливо. «Якщо аналіз покаже, що інвестиційні зобов’язання не виконують і не збираються виконувати, може постати питання, щоб повернути ці підприємства у власність держави. А як ви хотіли, щоб ми розмовляли? Вмовляннями? Не та нині ситуація, щоб займатися цим. І це абсолютно нормальна цивілізована практика», — звернувся до присутніх Микола Азаров.

При цьому він заявив, що всі причетні посадовці, зокрема представники Фонду державного майна, мають проявити принциповість не тільки щодо галузі електрометалургії, а й до всіх інших, де мають виконуватися  інвестиційні та соціальні зобов’язання.