СОЛОМОНОВЕ РІШЕННЯ. Конституційний суд Німеччини визнав легітимність Європейського стабілізаційного механізму. Таким чином парламент країни має ратифікувати домовленості про антикризові заходи в Європі.

Позивачами виступили 37 тисяч німецьких громадян, які не хочуть, щоб Німеччина платила за чужі борги. Проти ЄСМ висловилися також парламентська фракція Лівої партії, «зелені» та кілька депутатів від урядового Християнсько-демократичного союзу. На їхню думку, антикризові заходи обмежать суверенітет та фінансову незалежність Німеччини.

Німці виступають головним донором механізму порятунку, наразі частка ФРН становить 27%. Суд постановив, що гарантії Німеччини за зобовязаннями фонду не перевищать 190 мільярдів євро. Будь-яке підвищення частки Німеччини у ЄСМ має узгоджувати нижня палата Бундестагу.

Під будівлею суду зібрались противники рішення суду. Вони вийшли протестувати з гаслами: «Ми не платитимемо за вашу кризу. Оподатковуйте мільйонерів! Тисніть на великі банки і змусьте їх працювати для загального добробуту!». 

Copyright © 2012 euronews