БЕЗПЕКА. Уряд Німеччини побоюється, що акції протесту проти фільму «Невинність мусульман» можуть поширитися в інших, зокрема європейських країнах. Через це МЗС закрило свої посольства у Афганістані, Пакистані и низці північноафриканських країн.

Про це повідомляє Spiegel, посилаючись на представника відомства.

Приводом до такого рішення стали напади на посольства та консульства США в Єгипті, Тунісі, Лівії та Ємені, передає ТСН.

«Ми стежимо за розвитком ситуації з граничною увагою і посилили наші заходи безпеки в деяких дипломатичних місіях», – розповів прес-секретар МЗС Німеччини.

Міністр закордонних справ Гідо Вестервелле заявив, що він «глибоко стурбований проявами насильства стосовно представників наших американських партнерів в Єгипті, Ємені, Лівії та інших ісламських країнах». Він звернувся до урядів цих держав із закликом захистити німецьких дипломатів.

«Дипломати мають виконувати свою роботу без страху», – зазначив міністр.

Що ж до самого фільму, Гідо Вестервелле зауважив, що образа почуттів віруючих у зв'язку з виходом скандального фільму не є приводом для насильства.

«Я розумію гнів, який багато благочестивих мусульман відчувають через оприлюднення цих матеріалів. Але: це обурення не може бути виправданням для насильства», – додав він.

Наразі Німеччина вирішила закрити диппредставництва лише на п'ятницю, 14 вересня, побоюючись демонстрації після традиційної святкової молитви щоп'ятниці.

На посилений режим несення служби перейшли сили безпеки в Афганістані та Пакистані.

«Коли люди тут подивляться фільм, вони точно протестуватимуть», – вважає один із солдатів у Афганістані.

В офісах німецьких організацій і фондів також рекомендовано посилити заходи безпеки.

Не виключено, що в деяких країнах Берлін закриє посольства на тривалий час. Наразі диппредставництва в мусульманських країнах переходять на «стан облоги».