СКАНДАЛ. У Німеччині міністра освіти Анетту Шаван викрили в плагіаті. Експертиза показала, що свою докторську дисертацію вона списала, передає ТСНз посиланням на Вести.ру.

Сьогодні спеціальна комісія представила свої рекомендації вченій раді, яка й прийме рішення, чи позбавляти доктора Шаван наукового ступеня чи ні.

Сміття з хати в науковому середовищі не виносили півроку. Так, ще в травні один німецький блогер опублікував близько сотні витягів із роботи міністра «Особистість і совість», у яких, на його думку, були порушені правила цитування.

Шаван усі звинувачення відкидає, наполягаючи на своїй невинуватості. Однак її адвокати заборонили оприлюднювати висновки експертної групи. Цілком імовірно, що міністр може позбутися своєї посади, оскільки це підриває фундамент системи освіти, яка побудована на заповіді «не списуй».

Ступінь доктора наук з філософії Шаван отримала в Дюссельдорфському університеті 32 роки тому.

Нагадаємо, у плагіаті викривали й українських політиків. Так, минулого року світові ЗМІ активно обговорювали промову екс-секретаря Ради національної безпеки і оборони України Раїси Богатирьової перед студентами Києво-Могилянської академії. Її виступ виявився дуже схожими на один із виступів глави корпорації Apple Стіва Джобса, який виступив із практично ідентичною промовою перед випускниками Стенфордського університету в 2005 році.