МОНОГРАФІЯ. Софія Київська збудована на десять-дванадцять років раніше, ніж вважали до цього часу. Про це свідчать результати досліджень Надії Нікітенко та В’ячеслава Корнієнка — істориків, археологів, дослідників старовини, які науковці виклали у книжці «Древнейшие граффити Софии Киевской и время ее создания», що була презентована у Київському будинку письменників.

Майже всі графіті, що на сьогодні збереглися в Софії, були вивчені В. Корнієнком. На цих написах достатньо легко читалися дати, з яких виходить, що собор починав будувати ще князь Володимир, а не його син Ярослав.

«У графіті дати не ставили ретроспективно, тобто в них не йшлося про минулі події. Писали сьогодні про сьогодні», — зауважує науковець. Він знайшов понад шістдесят датованих 1011 роком графіті.

У книжці підбито підсумки досліджень Надії Нікітенко та В’ячеслава Корнієнка, які вони проводили в Софії упродовж кількох років. Монографія присвячена найдавнішим графіті, що можна було прочитати. Особлива увага приділена датованим написам. Вивчивши час створення, науковці дійшли висновку, що сьогоднішнє датування історії Софії Київської є хибним. У книжці є значна кількість фото, що наочно демонструють правдивість висновків, зроблених науковцями. Праця написана легко і популярно, для великої аудиторії.

Дослідження, проведені Надією Нікітенко та В’ячеславом Корнієнком,  є продовженням праці вчених Софійського заповідника. На сьогодні науковці вивчили й описали понад 77 тисяч графіті. За результатами цих досліджень видано три томи наукових праць і готують до друку четвертий.