ПЕРСПЕКТИВА. Члени гуманітарної ради при Сумській облдержадміністрації прийняли рішення про створення двох нових музеїв на території Путивльського району. Один із них «Слово о полку Ігоревім» спорудять у районному центрі, інший передбачається відкрити в селі Линове — тут розміститься експозиція «Горюни».

Як повідомив перший заступник начальника управління культури і туризму Сумської ОДА Василь Деркач,  обидва музейних заклади мають значні перспективи і неодмінно активізують туристичну індустрію краю. Адже про перлину давньоруської літератури «Слово…», що пов’язане з путивльською землею, знають в усьому світі. Уже назбиралося чимало цінних експонатів, що становитимуть основу майбутньої експозиції і неодмінно зацікавлять співвітчизників та закордонних гостей.

По-своєму неповторна і цінна історія автохтонного поселення Горюни, що виникло на основі давньослов’янського населення стародавньої Сіверщини і своїм історичним корінням сягає ХVІ століття. І нині тут зберігаються елементи своєрідної побутової культури, «зітканої» з давньоруських, російських та українських елементів. А пісні, що виконують «горюни», складаються з російських, українських та білоруських слів. Для облаштування музею вже придбано сільську хату — своєрідний побутовий символ самобутніх мешканців поліської глибинки.