«ЧЕРВОНИЙ ПРИНЦ». Обличчя нової китайської влади – 59-річний Сі Цзіньпін. Під час цього з’їзду його представлять як нового генсека Компартії Китаю.

Майбутнім керівником Китаю Сі Цзіньпіна почали називати ще 10 років тому. Остаточно оглядачі переконалися в цьому 2010 року. Заступник голови КНР тоді очолив військову раду ЦК Компартії. Цей орган керує армією та внутрішніми військами.

Партійна карєра Сі Цзіньпіна різко пішла вгору після того, як він завдяки зв’язкам свого батька, віце-прем’єра часів Мао Цзедуна, у 27 років влаштувався секретарем у канцелярії військової ради, яку зараз очолює.

Чимало оглядачів відзначають, що Сі Цзіньпін поводиться на публіці і як політик діє більш розкуто, ніж це собі зазвичай дозволяє партійна верхівка.

Прихід до влади Сі Цзіньпіна не є сюрпризом. Аналітики вважають, що основна боротьба розгортається за посади в ЦК та Політбюро. За вплив змагаються два угруповання: шанхайський клан колишнього генсека Цзяня Цземіня та комсомольська команда нинішнього лідера Ху Цзіньтао.

Автор біографії Сі Цзіньпіна Пін Хо твердить, що він прихильник гарних стосунків зі США.

У Гарварді, зі слів Пін Хо, навчається донька Сі Цзіньпіна.

У лютому Сі Цзіньпін відвідував Барака Обаму у Вашингтоні. Закликав до поглиблення стратегічного партнерства, зменшення взаємних підозр та поваги до ключових інтересів Пекіна, зокрема, до «політики єдиного Китаю», яка виключає незалежність Тайваню чи Тибету.

ДОВІДКОВО

Сі Цзіньпін належить до когорти так званих «червоних принців»: його батько був віце-прем’єром за часів Мао Цзедуна, але згодом став жертвою партійних чисток.

Його вважають одним з авторів китайського «економічного дива». Проте, схоже, що він не забував й про власні статки. Агенція Bloomberg оцінює активи родини Сі Цзіньпіна у 376 млн доларів.

 Copyright © 2012 euronews