ІПОТЕКА. Перші шість мільйонів гривень для компенсації кредитів на житло вже надійшли до Харківської області. Ці гроші підуть на виплати за державною програмою здешевлення вартості іпотечних позик.

— Умови кредиту, за яким видають кошти людині під 16% річних, 13 з яких компенсує держава, дуже вигідні для тих, хто хоче, але не може через брак коштів купити квартиру, — говорить харків’янка Людмила Валуєва. — Цілком підйомний і перший внесок для покупця — чверть вартості житла. Тільки б не підвели, як це часто трапляється, будівельники, які не встигають у зазначені строки  здавати будинки, або й ще гірше — «кидають» замовників.

Ці побоювання безпідставні, стверджують в облдержадміністрації, оскільки всі шість будівельних компаній, які стали учасниками проекту, мають добру репутацію в регіоні. Тож житло під цю програму перебуває на завершальній стадії будівництва або вже добудоване, і всі її учасники зможуть отримати ключі від квартир вже в  нинішньому році.

Днями, як розповів перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб, керівник області провів особисту інспекцію одного з  таких об’єктів компанії «Житло буд-1». Тут  споруджується два блоки житлового будинку. Один із них – на 9 поверхів – уже зведений повністю, і в ньому ведуться оздоблювальні роботи, у другому виведено вже 7 поверхів. Цей будинок до кінця року буде зданий, і всі люди, хто виявить бажання  в ньому жити, таку змогу отримають.

У рамках програми, за словами Валентина Дулуба, сьогодні можна придбати 1431 квартиру в 16 будинках. Нині зареєстровано для участі в ній 191 особу, підписано 7 договорів, по шести з яких уже виділені кредити на загальну суму 886,9 тис. грн. На компенсацію кредитних ставок позичальникам на Харківську область в рамках програми планують виділити 60,1 млн грн.