ПЕРЕГОНИ-2012

Американці вивчають програми кандидатів, аби у  листопаді не помилитися у виборі нового  господаря Білого дому

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, поки що ні нинішній мешканець Овального кабінету, ні його суперник, - 65-річний колишній губернатор Массачусетсу, офіційно проголошений кандидат від республіканців Мітт Ромні, - не мають явної переваги в рейтингах. Водночас, вважають самі американці, вибори стануть своєрідною розвилкою на шляху їхньої країни в майбутнє.

На думку провідного канадського експерта Академії Masterforex-V Євгена Ольховського, яку він висловив днями  журналові «Біржовий лідер»,  сьогодні можна виокремити кілька принципових  відмінностей між програмами  демократів і республіканців на президентських виборах.

Передовсім це підхід до соціальної сфери. Барак Обама пропонує продовжити політику державної підтримки та всебічного розвитку охорони здоров’я і освіти в США. Причини: американська нація зі шкільної лави дедалі більше відстає в розвитку від однолітків у Європі, Росії, Україні, Японії, Гонконгу, Кореї, Китаї.

Яскраво ілюструє цю тезу американський журнал Newsweek, у статті якого  констатується, що багато американських  учнів  не спроможні запам’ятати  таблицю множення, оскільки вважають, що на комп’ютері й айфоні все одно є калькулятор, половина школярів на карті не може знайти США, вони не знають ні історії, ні фізики, ні літератури. То як ці «діти Міленіуму» або «Покоління Y» США збираються керувати світом? У свою чергу республіканці критикують цю «розтратну» політику демократів, називаючи її соціалістичною та звинувачуючи Обаму в падінні економічної ефективності американської системи, коли через його «соціалізм» державний борг США перевищив 16 трлн доларів. Ромні, як і належить консерваторові, має намір різко знизити участь держави в соціальних програмах аж до відмови від якихось соціальних гарантій. Справді,  навіщо вчити американців, якщо до  США готові приїхати працювати сотні тисяч учених зокрема й з України, Росії, Білорусі, Чехії, Ізраїлю, та й  решти світу в надії отримати  американський паспорт?

Одна з найгучніших  ідей Ромні — прив’язати долар до золота, відродити «золотий стандарт». Республіканці вважають, що саме так слід обмежити друкарську доларову хвилю. Обама ж має намір стимулювати економіку будь-якими методами, що неминуче призведе до подальшого зростання зовнішніх боргових зобов’язань США.  Жорстка ж монетарна позиція Ромні призведе до непередбачуваної  фінансової кризи у світі,  за якої самі американці можуть втратити більше за всіх.

Щодо податків, то Ромні збирається їх знижувати, Обама продовжить підвищувати — для багатших  верств. Ромні говорить про фінансове та економічне відродження США і Китаю, Індії та Росії, що дихають їм у спину (докладніше інвесторам: у чому правда і вигадки про слабкість США і силу Китаю), Обама — про соціальну справедливість американців, серед яких не повинна зростати прірва між бідними і багатими.

До речі, кандидат у віце-президенти від республіканців Пол Раян заявив, що за перший термін перебування при владі адміністрація Мітта Ромні створить 12 мільйонів робочих місць і скоротить витрати федерального бюджету до 20% ВВП.

Тож поки  що політичні експерти виказують стабільну одностайність, заявляючи, що головною темою нової кампанії буде економіка. Лише теракт чи стихійне лихо можуть щось змінити.