ДЕБАТИ

У дискусії щодо зовнішньої політики США переконливішим був чинний президент

Будь-яка помилка в обговоренні цієї тематики може коштувати міжнародного скандалу. Тож учасники мали озиратися не лише на симпатії виборців, а й на резонанс у світі. Приміром, модератор дебатів Боб Шиффер поставив Мітту Ромні пряме запитання: що б він відповів, якби йому подзвонив ізраїльський прем’єр Б. Нетаньяху і сказав: «Наші бомбардувальники вже в дорозі. Ми збираємося бомбити Іран?». Звісно, Ромні ухилився від відповіді на це запитання. А Обамі такого й не ставили…

Ідеальний президент мав би риси обох претендентів. Фото з сайту news.yahoo.com

Чинний президент зокрема заявив, що США відповідальні за почесну місію сприяння миру в усьому світі, але такі проблеми внутрішньої політики, як застій в економіці і дедалі більший борг, ослабили американське лідерство. За його словами, США у прийдешній період повинні насамперед відновити свою економічну міць, а потім займатися проблемами за кордоном.

М. Ромні у свою чергу висловив думку, що Сполученим Штатам необхідно посилювати міжнародне партнерство і відносини із союзниками. Він дав зрозуміти, що було б нерозумним у нинішній ситуації йти на такий крок, як скорочення військових витрат.

Стосовно Сирії Обама зазначив, що США вживають необхідних заходів для врегулювання ситуації в цій країні: закликаючи до відставки Башара Асада, застосовуючи санкції проти сирійського уряду, надаючи гуманітарну допомогу опозиції. При цьому Обама підкреслив, що сирійці повинні самі обирати своє майбутнє.

Ромні заявив, що республіканці також не хочуть, щоб США були втягнуті в сирійський конфлікт. Водночас він звинуватив адміністрацію Обами в тому, що та дозволила режиму Асада вбити понад 30 тисяч осіб.

Серед іншого Мітт Ромні вкотре заявив, що минулі чотири роки показали світу слабкість Сполучених Штатів, з якими перестали рахуватися, насамперед, на Близькому Сході. Він наголосив, що Вашингтон має повернути лідерську позицію у світі.

Як відомо, за підсумками попередніх дебатів між кандидатами була нічия: Мітт Ромні виграв внутрішньополітичну дискусію, а Барак Обама, врахувавши помилки, — дебати, присвячені питанням внутрішньої і зовнішньої політики, які відбулися у форматі відповідей на запитання аудиторії. У понеділок чинному президентові виказали прихильність 48 відсотків опитаних, а претендентові — 40%.

Так, Б. Обама зміцнив позиції перед майбутніми виборами і збільшив свої шанси на обрання. При цьому опитування громадської думки показують, що сумарні рейтинги чинного президента і екс-губернатора Массачусетсу Мітта Ромні нині майже зрівнялися. Однак Обама лідирує за популярністю серед зареєстрованих виборців, Ромні — серед так званих імовірних — тих, хто володіє правом голосу і припускає, що в день виборів може прийти на виборчі дільниці. Більшість американських експертів і ЗМІ, кажучи про результат президентських виборів, сходяться на думці, що перемогу на них здобуде нинішній господар Білого дому, проте з незначною перевагою 2—4%.

Президентські вибори у США відбудуться 6 листопада, однак чимало людей уже скористалися правом проголосувати достроково. Серед них і дружина нинішнього господаря Овального кабінету Мішель Обама, яка віддала голос за свого чоловіка.