СТАРИЙ НОВИЙ ПРЕЗИДЕНТ.Американці переобрали Барака Обаму на другий президентський термін. У напруженій боротьбі президент-демократ здолав кандидата від Республіканської партії Мітта Ромні.

Барак Обама здобув переконливі перемоги у штатах, які традиційно голосують за демократів. Водночас Мітт Ромні очікувано завоював «республіканські» штати. Вирішальними стали сім штатів, які до останньої миті вагаються зі своїм вибором. Це — Колорадо, Флорида, Айова, Нью-Гемпшир, Віскосин, Огайо та Вірджинія.

Ключовими для Барака Обами стали звитяги з відривом у близько 1% у «непередбачуваних» штатах – Флориді, Огайо та Вірджинії.

Обама захопив лідерство відразу після початку підрахунку голосів у «східних» штатах. Однак Ромні вийшов вперед, коли у бій вступили «центральні» штати. На завершення виборчої ночі Обама повернув собі перевагу завдяки перемогам у «західних» і вищезгаданих «непередбачуваних» штатах.

Мітт Ромні визнав свою поразку, зателефонував Бараку Обамі та привітав його з перемогою. Він також виступив перед своїми прихильниками у штаб-квартирі республіканців у Бостоні.

Мітт Ромні:

«Рішення балотуватись у президенти було одним з найкращих у моєму житті, але звісно після рішення одружитися з моєю дружиною Енн. Вона б могла стати чудовою першою леді США, хоча для мене вона назавжди залишиться першою леді… Дякую усім, хто долучився до моєї кампанії. Мені дуже шкода, що я не зміг виправдати ваші сподівання і очолити країну… Тепер я молитимусь за нового президента, за його родину, за Сполучені Штати».

У штаб-квартирі Демократичної партії у Чикаго відсвяткували перемогу свого кандидата. Барак Обама виступив перед своїми прихильниками, вийшовши на сцену з дружиною та двома дочками.

Барак Обама:

«Двісті років по тому, як перші колонізатори заснували американську державу, ми знову обираємо своє майбутнє. І ми обрали чудове майбутнє завдяки Вам, завдяки американському духу, який допомагав нам долати численні перешкоди та війни у минулому! Американський народ нагадав, що наш шлях дуже складний, але ми його подолаємо. Наші найкращі часи ше попереду.

Я дякую кожному американцю, який взяв участь у цих виборах, і не має значення, за кого Ви віддали свій голос – за Обаму чи за Ромні. Я зателефонував Мітту Ромні і привітав його з чудовою кампанією. У наступні кілька тижнів ми неодмінно зустрінемося з губернатором Ромні та обговоримо, як ми зможемо співпрацювати у майбутньому…

Я також хочу подякувати найкращому віце-президенту Джо Байдену, без якого ця перемога була б неможливою. Моя перемога була б неможливою і без дружини, яка зі мною вже 20 років. Я хочу привселюдно заявити: Мішель, у цю мить я тебе кохаю більше, аніж будь-коли раніше. Я також дякую нашим дочкам Саші та Малії. Я дякую також усім, хто долучився до моєї кампанії, дякую усім волонтерам. Дякую Вам усім за те, що Ви завжди вірили в мене, навіть у скрутні часи. За це я буду Вам вдячний завжди».

Упродовж всієї президентської кампанії обидва кандидати йшли ніздря в ніздрю, і очевидної переваги не було ані в Барака Обами, ані в Мітта Ромні. У вирішальний день кожен голос був на вагу золота. Барак Обама таки зумів схилити шальки терезів на свій бік.

Copyright © 2012 euronews