ПРОГНОЗИ

Експерти припускають, що наступного року вартість газу  для України може зменшитися до 352 доларів за тисячу кубів

Як запевняють вітчизняні експерти, про знижку не йдеться, мова про зміну світової кон’юнктури паливного ринку. Але, на жаль, навіть за оптимістичного розвитку подій, нашої країни це не стосуватиметься. «З урахуванням змін кон’юнктури ринку, формула ціни за попередньою домовленістю між РФ і Україною має становити 420 доларів за тисячу кубів, і вона закладена в прийнятому держбюджеті на наступний рік», — констатує енергетичний експерт Дмитро Марунич. Додавши, що нова ціна «Газпрому» може включати знижку, але за умови, що Україна закуповуватиме 40 млрд куб. газу на рік або вступить до Митного союзу.

Логіка північних партнерів зрозуміла: наш ринок — найбільший для збуту їхньої продукції. Водночас і найбільш вигідний, оскільки вартість російських вуглеводнів для України розраховується за формулою, зафіксованою в контракті, який був підписаний у січні 2009 року на 10 років. Базова ціна за цією формулою становить 450 доларів за тисячу кубів. Вона змінюється раз на квартал, виходячи із середньої ціни нафтопродуктів в Європі за дев’ять місяців. Крім того, до цієї ціни застосовують знижку 30%, але не більш як 100 доларів за одну тисячу кубометрів, отриману за продовження на 25 років оренди бази Чорноморського флоту.

Україна давно оскаржує існуючу формулу, намагаючись домогтися від «Газпрому» її зміни чи отримання знижки. У цьому році йшлося якраз про зменшення ціни до 350 доларів за тисячу кубометрів, виходячи з вартості газу в Східній Європі в січні 2009 року з вирахуванням вартості його транспортування. Однак російський монополіст заявляв, що не бачить причин для корегування розрахунку вартості газу для нас. Тим часом західні партнери «Газпрому» через суди добилися значної знижки на постачання блакитного палива. Наприклад польська нафто-газова компанія (PGNiG) в арбітражному суді в Стокгольмі виграла справу проти цінової політикі «Газпрому». Підписано домовленість між двома сторонами про зменшення ціни на постачання російського газу до 15%. З наступного року Польща платитиме менше на 1 млрд. доларів на рік за поставлене паливо. За словами фахівців, експорт російського природного газу в далеке закордоння прогнозують у 2013 році на рівні 151,8 млрд куб. м. На початку цього року «Газпром» прогнозував на 2012 рік середню ціну поставок газу в Європу на рівні $415 за 1 тис. куб. м, проте запланованого не досягли, оскільки змушені були надати знижки багатьом європейським компаніям.

Щодо України, то, на думку експертів, вартість блакитного палива наступного року для нас може бути значно меншою. Але Росія піде на такий крок в обмін на отримання в повну або часткову власність української газотранспортної системи та/або приєднання України до Митного союзу. Але контроль над нашим вітчизняним газовим ринком вони триматимуть ще довго. Доти, доки ми самі не позбудемося такої залежності.