ПЕРСПЕКТИВИ. З головного аеропорту країни ДП МА «Бориспіль» за 5 місяців 2012 року здійснено  38 221 рейс, з яких 19 123 — на відправлення та майже 19 100 — на прибуття. За цей час працівники аеропорту обслужили  2 млн 947 тис. 700 пасажирів, що на 10% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Загальна кількість оброблених вантажів зросла до 13 785 тонн (на 17%), пошти — до 2 265 тонн (на 6%). І все це ще до введення в експлуатацію терміналу «D».

З його відкриттям у Борисполі за рік зможуть обслуговувати до 15 млн пасажирів. Жодних проблем із перевіркою багажу на безпечність тут бути не може, адже система його обробки передбачає п’ять рівнів контролю. Система повністю автоматизована, що виключає вплив людського фактора. Її роботу контролює 60 відеокамер та понад 1000 датчиків. Пропускна спроможність системи — понад 3000 одиниць за годину. Довжина багажної стрічки сягає 10 км. У новому терміналі також передбачена можливість ранньої реєстрації багажу.

У зоні відправлення нового аеровокзального комплексу передбачено 61 стійку реєстрації, 18 пунктів контролю на авіабезпеку, 28 кабін паспортного контролю.

Окрім того, у терміналі «D» передбачені найсучасніші IT-рішення в галузі відеоспостереження та системи управління будівлею. Одна з новинок — система візуального докування повітряних суден, призначена для їхнього паркування. Це дає змогу пілоту точно підвести машину, а отже зменшує час на паркування та зводить до мінімуму вірогідність помилки пілота. Завдяки цій системі літак за несприятливих погодних умов зможе сідати, адже його навіть у тумані «бачитиме» відеокамера, яка має розширений динамічний діапазон. Система також опрацьовує дані з відеокамери та порівнює їх із 3D-моделями повітряних суден. При відхиленні літака від маршруту пілоту на дисплей виводиться інформація з корегування маршрутом. Загалом за роботою термінала, який є найбільшим в Україні і має площу 107 тис. кв. м., стежитимуть 360 цифрових камер відеонагляду. Вони дають змогу з диспетчерського центру контролювати всі зони будівлі.

Уже 1 серпня українські та міжнародні авіакомпанії, що виконують міжнародні рейси, перейдуть на обслуговування в новий термінал «D». 

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»